20 Април 2024, 01:16 Днес (0) | Вчера (10)

Компания за обмен на криптовалута изгуби достъп до 190 млн. долара

06 Февруари 2019 11:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 февруари 2019, 11:14

Причината - наскоро починалият й собственик се оказа единственият, който знаел паролите за достъп

Канадска компания за обмен на криптовалута изгуби достъп до 190 милиона долара от активите си, след като наскоро починалият й собственик се оказа единственият, който знаел паролите за достъп, предаде Дарик. 30-годишният Джералд Котън – съосновател на "Куадрига Си Екс” (QuadrigaCX), починал през декември в Индия. Цялата информация за достъп до профилите на компанията се намирала на личния му компютър, който е заключен с парола. Съпругата на Котън твърди, че не може да отключи лаптопа, въпреки че прибегнала до услугите и на експерти по сигурността. Това остави над 115 хил. клиенти на компанията без достъп до активите им в криптовалута.
В края на миналия месец QuadrigaCX – една от най-големите канадски компании за обмен на криптовалута задейства в съда в Нова Скотия процедура за защита от кредитори. Проблемите за компанията започват още в началото на 2018-а, когато след съдебен иск от канадска банка, 26 милиона долара от активите на Quadriga са замразени.
През декември компанията понесе нов удар – изпълнителният й директор и съосновател Джералд Котън почина в Индия заради усложнения след хронично заболяване. В показанията си пред съда съпругата му Дженифър Робъртсън, която притежава 43% от активите на компанията, разказва за корпоративните проблеми, с които се сблъскала. Според разказа й в последните месеци компанията нямала служители, нямала директори, нямала и офис. Цялата й дейност се движела от личния компютър на Котън. Същевременно Quadriga имала над 115 хил. клиенти, които инвестирали в нея над 70 милиона долара. Към декември миналата година парите вече наброявали 250 милиона долара – всичките в криптовалута.
Въпросната криптовалута е виртуална и се съхранява на сървъри по два начина – в т.нар. портфейли. Те се делят на горещи и студени. Горещите са свързани с интернет и се използват в случай, че са необходими бърз достъп и чести транзакции с криптовалутата. Студените от своя страна нямат достъп до интернет, броят се за по-сигурни и се използват за съхранение на по-големи суми пари.

Междувременно клиентите на компанията се оплакват, че са оставени "на тъмно”, без почти никаква информация. Един от тях – Елвис Кавалич, разказва пред CBC: "Това е суров урок. В бъдеще вероятно ще избягвам криптовалутите. Компанията ни остави в пълно затъмнение. Донякъде се подготвям за най-лошото.”
 Предстои изслушване на компанията в съда в Нова Скотия, което е насрочено за днес – 5 февруари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив