16 Май 2024, 16:49 Днес (9) | Вчера (12)

Конкурентоспособността на бъдещето не е само в развитието на иновациите

20 Април 2017 15:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 април 2017, 14:29

Изключително значение имат доброто управление на рисковете и неизменният човешки фактор

Ролята на иновациите и на постиженията на четвъртата индустриална революция за постигането на по-добра конкурентоспособност е значителна, но не е единствена. Изключително значение имат доброто управление на рисковете и неизменният човешки фактор. Още сме далеч от едно напълно безрискова и спокойна, оставена на автоматизации икономика – и това всъщност е хубаво. Това стана ясно на организираната от Кофас пета конференция по управление на риска. Събитието тази година беше на тема "Индустриална революция и нови конкурентни стратегии".

Конференцията събра над 250 предприемачи, мениджъри, финансисти, анализатори на риска и представители на държавните институции, които дискутираха много теми, свързани с глобалните процеси, рисковете, перспективните и губещи сектори в икономиката и други. Специална пленарна лекция по време на конференцията имаше Димо Димов, водещ световен специалист по иновации и предприемачество и професор в Университета в Бат, Великобритания, който говори за глобалните технологични промени. "Постигането на конкурентоспособност в контекста на четвъртата индустриална революция е стъпка напред в процес, който за добро или за лошо не е предначертан” – отбеляза той.

При откриването на конференцията и в пленарната си лекция Милена Виденова, управител на Кофас за България и Грегорж Шилевич, главен икономист на Кофас в на Кофас за Централна и Източна Европа, представиха данни за рисковете по страни и по сектори. Виденова направи преглед на секторните рискове и даде ценни данни за състоянието на много браншове. В изложението си допълни и съдействието на Кофас за увеличаване на конкурентоспособността и намаляване на рисковете. Според Виденова, "новото гориво на бизнеса е информацията. Правилното й анализиране, автоматизиране и използване при вземането на управленски решения е ключово за конкурентноспособността на фирмите. Това допринася бизнесът да се развива успешно, да управлява риска по-ефективно и да премине "без драскотини през различните политически и икономически бури". Грегорж Шилевич от своя страна отбеляза, че бизнес увереността се повишава в много страни и сектори, независимо от политическите трусове. Основните причини са свързани с подобрения трудов пазар и ръста на домакинското потребление.

Пленарните лекции продължиха с Левон Хампарцумян, Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, който специално подчерта, че който не оценява рисковете, после плаща двойно и тройно. Красен Станчев, Председател на УС на Институт за пазарна икономика, представи интересни данни за индустриализацията на страната ни и подчерта, че слуховете за деиндустриализация на страната ни са силно преувеличени.

В първия панел участниците дискутираха теми, свързани с новата конкурентоспособност, основана на данни и автоматизация. Красимир Георчев от Борика-Банксервиз, отбеляза "Говорейки за рискове и превенция от измами, за нас на първо място стоят данните. Когато разполагаме с достатъчно голямо количество данни, с прецизно качество, това ни позволява един по-точен анализ на транзакциите с карти. За успешното партньорство с финансовите институции има нужда от споделяне както на данни, така и на случаи и модели на измами. Икономистът Любомир Дацов обърна внимание на човешкия фактор за запазване на конкурентоспособността, а Жан-Мари Деманж говори за нуждата от промени и неизбежността на технологиите и ролята им в живота на хората. Ивайло Славов от Булпрос отбеляза: "Човек може да планира по-добре благодарение на predictive analytics и изкуствения интелект. Досега сме работили на базата на опита, и тестовете и сега имаме възможността да предвидим всички варианти и да работим по-ползотворно". От своя страна, Игор Правица от IBM каза: "Вярваме, че към 2025 г. когнитивният бизнес ще създаде в световен мащаб пазар на стойност около 2 трилиона долара и това е неизползвана бизнес възможност. Компютърните системи вече стават все по-"умни” и това ни помага да правим по-добри преценки.

Вторият панел започна със специална лекция на Орелиен Бретон от Servier България, който показа изключително интересни примери за високо технологични развития във фармацевтичната индустрия. Фокусирайки се върху транспортния сектор, Мариана Христова от Гопет транс каза, че през последните няколко години планирането става все по-често, което е и най-важния сигнал за динамиката в бизнеса. Допълни я г-жа Мила Ненова от Конфиндустрия, която спомена, че 40-50% от фирмите се променят непрекъснато, а ключовото в този процес са технологиите. Накрая Иван Хиновски от Български енергиен и минен форум очерта трите основни заплахи пред българската енергетика – липса на цялостна стратегия, използване за решаване на социални въпроси и липса на добра политика към енергийната бедност. Решаването им би повишило конкурентоспособността във всички останали сектори.

Конференциите на Кофас по управление на риска (Coface Country Risk conferences) се реализират от над 20 години насам в над 20 страни по света. Тези събития са се утвърдили като важни обществено-икономически форуми, на които се дискутират глобални проблеми и се предлагат стратегически решения и нови идеи в областта на икономиката. В България това е петата поред конференция, като предишните четири преминаха при голям успех.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив