15 Май 2024, 05:54 Днес (0) | Вчера (11)

Конкурсът за тол системата се сви до ценови двубой

04 Октомври 2017 09:25 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 октомври 2017, 09:05
Агенция „Пътна инфраструктура“

Регионалният министър Николай Нанков и шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов не пропускат да подчертаят при всяко публично събитие, че тол системата ще налее в пътната агенция поне трикратно повече пари от сегашните около 300 милиона лева

Конкурсът за изграждане и въвеждане на тол система в България е съвсем близо до финал. Пътната агенция обяви вчера, че ценовите оферти на участниците в обществената поръчка ще бъдат отворени в сряда, 4 октомври, в 16 часа. В състезанието по цени обаче продължават само два от шестте кандидата, които подадоха технически предложения. Битката е за 200 млн. лева - толкова ще струва по предварителни оценки системата за електронно таксуване на превозните средства, използващи българските шосета, пише в. Сега.

В понеделник от АПИ съобщиха, че тръжната комисия е предложила за отстраняване четирима от участниците. Така на финалната права ще се конкурират само два консорциума - "Капш трафик Солюшънс" и "Тол България". Засега първото обединение води убедително, защото е получило максималните 100 точки за техническата си оферта, докато съперникът му има 66.67 точки.

"Капш трафик Солюшънс" ще е почти сигурен победител, ако и ценовата му оферта се окаже по-добра. Ако обаче "Тол България" предлага да направи системата за събиране на пътни такси срещу по-ниска цена, тогава математиката и изчисленията на тръжната комисия ще имат думата, защото според условията на конкурса тежестта на ценовата оферта в общата оценка е 70%, а на техническата - само 30 на сто.

Обединението "Капш трафик Солюшънс" е с международно участие. В него влизат дъщерни дружества на австрийската компания "Капш" - "Капш Телематик Технолоджис България", "Капш Телематик Сървисиз" - Полша, "Капш Трафикком" - Италия, "Капш Трафик Транспортейшън", Испания. "Капш" е изградила тол системи в Австрия, Полша, Чехия и Австралия.

"Тол България" обединява само български фирми. В консорциума участват "Телелинк", "Сиенсис" и "Сирма Солюшънс". И трите компании имат опит в изграждането на електронното управление в България.

Победителят в конкурса ще има 19 месеца, за да изпълни задачата. Той ще трябва да изгради системата със собствени средства, а след това държавата ще му възстанови разходите от събираните тол такси.

КОИ ОТПАДНАХА

При разглеждането на техническите предложения тръжната комисия е "порязала" четирима от състезателите. Отпадналите са обединение "БГ ПЪТ", ТОЛЛНЕТ АД, Чехия, СИЕЛА НОРМА АД и Обединение "ТЕЛЕТОЛ" ДЗЗД.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив