19 Април 2024, 04:49 Днес (0) | Вчера (11)

Конско копито слага началото на автомобилното застраховане в Aviva

19 Октомври 2012 13:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 октомври 2012, 13:09

В архивите на компанията се пазят данни за зората на автомобилното застраховане, сред които и редица куриозни случаи

 

Един от водещите британски застрахователи –Аviva, която работи на пазара в Обедненото кралство вече над 300 години, се впуска в моторното застраховане преди около век, с появата на първите автомобили в страната.

В архивите на компанията се пазят данни за онова време, сред които и редица куриозни случаи.

През 1911 година, когато конете във Великобритания са били 36 пъти повече, отколкото автомобилите, един млад жребец връхлетял върху паркиран наблизо автомобил, вземайки го за кобила. Аviva изплатила щетите, но какви точно са били пораженията на бедното возило, историята не мълчи.

Трябва да се отбележи, че по това време автомобилното затраховане не е било задължително.

През 1957 година друг кон задоволил глада си с гюрука на нищо неподозиращ кабриолет. Гюрукът и автомобилът били тучно зелени, сочат архивите.

„В сферата на автомобилното застраховане за последните 100 години са настъпили кардинални промени. По-рано автомобили имаха само богатите, а всеки практически всеки може да си го позволи. Въпреки, че по-рано по пътищата имаше малко коли, малко закони регулиращи автомобилното движение, броят на инцидентите на пътя не са били по-малко”, коментира директорът по ликвидиране на щети в Aviva Роб Таунънд.

Едва през 1930 г. британското законодателство задължава всеки, които използа пътно превозно средство да притежава застраховка, покриваща щетите върху живота или здравето на трети лица. Днес точните правила се дефинират от Закона за пътния трафик от 1988 г., последно модифициран през 1991 г.

Нормативната уредба задлъжава всички шофьори да са застраховани, или да внесат определен депозит (500 хиляди лири стерлинги от 1991 г. насам) към главното счетоводство на Върховния съд. Така се покриват щетите, нанесени на трети лица (включително пътниците), както и евентуалните материални щети, причинени вследствие на използването на превозно средство на обществената пътна мрежа или други публични пространства.

Полиците с минимално ниво на покритие, което да задоволява законовите изисквания, се продават рядко и за разлика от обичайно предлаганите продукти, са с лимит на щетите от едва 1 млн. паунда.

Характерно за Обединеното кралство е условието, че макар застраховката, покриваща пострадали трети лица да е задължителна за обществената пътна мрежа, тя не се изисква за частните площи. Изключение се прави и за някои превозни средства, собственост на местните власти, лесничеи, образователни институции, полиция, пожарна, линейки, охранителни служби и др.

Жертвите на пътни инциденти, причинени от водачи без валидна полица, или неизвестни лица, се обезщетяват от Бюрото по авто застраховки (Motor Insurers’ Bureau). Тази служба води и база данни, в която се съхраняват подробности за всички застраховани превозни средства в страната.

 

 


 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив