20 Април 2024, 18:45 Днес (0) | Вчера (10)

Константин Тренчев: Има инвеститор, заявил интерес към ВМЗ-Сопот

17 Януари 2013 15:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 17 януари 2013, 15:33

Синдикатът ще се съгласи да бъдат съкратени работници, но само при гаранция, че им се осигури друг траен поминък

ВМЗ-Сопот може да работи при положение, че има добра воля от тези, които взимат решенията. Това коментира в предаването "12+3" по БНР лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Той посочи, че до снощи не са били готови анализът и оздравителният план на ръководството на предприятието.

Относно изказванията на премиера, че трябва да се съкратят 800 работници, и на ръководството на завода, че тази бройка трябва да е 900 души, Тренчев коментира: "Това са едни прекалено закръглени цифри без анализ, които се подхвърлят в пространството. Нашето дълбоко убеждение е, че този завод е жизнеспособен и ако той в момента е доведен до такова състояние, е защото са взимани неправилни решения – уверявам ви – не от работниците. Този завод не е съсипан със стачки или с някакви неправомерни искания. Там се изредиха купчина директори, купчина политици го разпъваха насам-натам, а в крайна сметка хората страдат. Затова считаме, че държавата е в дълг. Не казваме, че само това правителство, тъй като аз следя нещата там от 1991-ва година поне. Той е систематично разграбван и съсипван".

Явно определени групи имат интереси към отделни части от предприятието, предположи лидерът на КТ "Подкрепа" и добави: "Говори се, че се интересуват от складова база, която е най-добрата на Балканите за специална продукция и за завода в Иганово. Тези сигнали ще ги проверим съвсем съзнателно".

Виновните за състоянието на завода не ги търсете сред работниците, категоричен бе Константин Тренчев. Той смята, че прокуратурата може да свърши работа, но въпросът е дали иска да я свърши.

Синдикатът ще се съгласи да бъдат съкратени работници, но само при гаранция, че им се осигури друг траен поминък.

Според Тренчев, отново има потенциални заявители за приватизация на завода: Има постъпили писма в Агенцията по приватизация. В момента и отвън започва да се появява интерес оттук-оттам. Той посочи, че знае за една фирма, която е внесла писмо.

Липсва държавна политика за целия военно-промишлен комплекс, коментира военният експерт проф. Димитър Йончев. Той посочи, че това не се отнася за конкретно правителство, а за управлението в последните 20-25 години, когато държавата беше оставена в това отношение на автопилот, бяхме под силно влияние на конкуренти в оръжейната промишленост и всъщност бяхме изхвърлени от този бизнес в световен мащаб. Йончев подчерта категорично, че няма държава в света, където зад оръжейната промишленост и оръжейна търговия не стои държавата. Боя се, че в България няма политически потенциал да се реши такъв голям въпрос, изказа мнение той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив