20 Април 2024, 11:33 Днес (0) | Вчера (10)

Конференция обсъжда европейските предизвикателства пред българското застраховане6

05 Октомври 2022 15:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2022, 14:19

Застрахователният пазар у нас представлява 3,9% от БВП на страната на база брутен премиен приход и 8,2% на база активите на компаниите

Застрахователните компании са третият по значимост институционален инвеститор в страната. Те са обърнати към нуждите на своите клиенти, предлагат широка гама застрахователни продукти и услуги, интензивно въвеждат нови технологии. През последните години, белязани от пандемията, секторът ясно доказа своята адаптивност и устойчивост на кризи. Това каза Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи, при откриването на юбилейната конференция "140 години застраховане в България", която се проведе днес в София. Велев подчерта силата на българското застраховане да преминава през кризите и да излиза по-силно от тях, продължавайки своята обществена мисия да е полезно на българските граждани и да помага за развитието на икономиката на страната. Застрахователният бизнес днес е изправен пред нови предизвикателства – икономически трудности и висока инфлация; проблеми със сигурността и енергийните доставки, породени от войната в Украйна; климатични промени; демографски проблеми; дигитални рискове. Велев посочи още, че един от фундаментите за цялостното развитие на застрахователната индустрия е добрата регулация. Секторът трябва да отговори на новите предизвикателства и със застрахователни решения, адекватни на съвременните рискове – климатични, демографски, дигитални. Като проблем пред българското застраховане председателят на браншовата организация открои недостатъчно високото застрахователно проникване.
От своя страна заместник-министър на финансите Даниела Добрева посочи, че застрахователната индустрия играе ключова роля за стабилността на икономиката на страната. С оглед на демографските и климатичните промени се очаква ролята на сектора да нарасне с предлагането на разнообразни пенсионни, здравни и имуществени застраховки.
"В продължение на 14 десетилетия българското застраховане премина през различни етапи на развитие. Минаваме по труден и дълъг път, турбулентен на места, но постигаме заедно общи цели, - каза Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор в своето приветствие. - И това е и посланието ми към вас – целите и стратегиите за компаниите може да са различни, но във времената на разделение най-важно е да имате споделена визия за общия пазар, за чиято стабилност всички ние работим." Към днешна дата застрахователният пазар представлява 3,9% от БВП на страната на база брутен премиен приход и 8,2%, изчислено на  основа активите на компаниите. За първото  полугодие българските застрахователи реализират брутен премиен приход в размер на 1,7 млрд. лева, като се отчита ръст от 11%. За същия период за изплатени обезщетения в общ размер на 684 млн. лева, или това е ръст от 10% на годишна база. Застрахователният пазар е стабилен, което е предпоставка за по-висока конкурентоспособност. Сред предизвикателствата през бизнеса Атанасов открои: дигитализацията и новите технологии; промяната на организационната структура на служителите; предлагането и управлението на полиците от дистанция; защитата на данните; сигурна киберзащита.

Петра Хилкема, председател на Европейския орган за застраховане и пенсионно осигуряване (EIOPA), очерта развитието и предизвикателствата през европейското и българското застраховане. "Застрахователният сектор много добре се справи във времената на ковид. Това даде възможност на цял един пазар да се дигитализира. Същевременно обаче възникна и кризата с войната срещу Украйна, което доведе до хуманитарна и икономическа криза, нестабилност на пазара и кризисни реакции. Това означа, че ние трябва да сме много активни, за да отговорим на тези нововъзникващи кризи. Икономическите санкции също се усещат във всеки един бранш.  Потребителите от своя страна също се изправят пред увеличаваща се издръжка на живот. Те трябва да избират дали да дават пари за храна, дали за застраховка, дали за училищните такси на децата си, така че това са много сериозни избори особено на пазар, който се стреми да увеличи ръста и. Заедно с това са налице и рисковете при липсата на застраховане, на които също трябва да отговорим. От друга страна, е много важно застрахователните продукти да носят добавена стойност и да е предлагат на правилните клиенти", посочи в презентацията си Хилкема. Тя каза, че в момента платежоспособността на европейският застрахователен пазар е добра и няма сериозни опасения, но все пак бъдещето е белязано от много голяма несигурност. Председателят на EIOPA очерта и друго развитие пред индустрията – "зеленото" финансиране. Исковете все повече ще се увеличават, ако не започнем да смекчаваме причините. Затова е важно да намерим начин да ставаме по-устойчиви. Всичко това трябва да се обяснява на клиентите и то така, че те да са напълно наясно с тях. Специално за българския пазар, който е доминиран от автомобилно застраховане, Хилкема посочи, че, например, не е достатъчно на клиентите да бъде предложено просто да поставят проследяващи устройства с цел устойчиво шофиране и намаляване на цената на застраховката, но и още трябва да има оферти, които да предлагат на клиентите да шофират устойчиво и "зелено". Частният сектор не може да реши всичко, що се отнася до рисковете. Той трябва да получи и публична подкрепа, каза още Хилкема.
Експозета по време на конференцията представиха още Михаела Кьолер, директор на Европейската федерация на застрахователите (Insurance Europe), и Дидие Милеро,  ръководител на секция "Застраховане и пенсионно осигуряване", Главна дирекция "Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари" в Европейската комисия.
Българският застрахователен пазар е по-малък в сравнение с европейския, но е стабилен и се справя успешно  въвеждането на Платежоспособност 2 и то в условията на следващи кризи. Това обяви Кирил Бошов, член на УС на застрахователната асоциация. Нашият пазар е стабилен, но се отличава с доста ниско застрахователно проникване. Тоест, ние трябва да се справим с това ниско проникване в среда, която се характеризира с увеличаващи се регулации. Цените на застрахователните продукти у нас са сравнително ниски в сравнение със средноевропейските. Трябва да увеличим и цените в условията на намалена покупателна способност и засилващи се регулации, каза още Бошов. Друго предизвикателство пред компаниите, което открои той, са увеличаващите се природни бедствия, които все по-рядко ни заобикалят.

По време на конференцията, в дискусионната част на панела "Застрахователен пазар: Регулации и конкурентоспособност – в търсене на баланса", взе участие г-н Владимир Савов, зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор". Бяха обсъдени фундаментални за застраховането теми и очертани ефективни политики за стимулиране развитието на сектора, с всички произтичащи ползи за икономиката и обществото.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив