30 Март 2024, 08:43 Днес (0) | Вчера (12)

Коронавирусът стигна и София - двама възрастни са заболели

11 Март 2020 08:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2020, 00:08

ЕС създава фонд от 25 млрд. евро за борба с коронавируса

Нови два случая на коронавирус в България, съобщи късно снощи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов. Семейство жена и мъж, на 66 и 77 години, са дали положителна проба за коронавирус.  Мъжът е постъпил в болницата вчера с обострена дихателна недостатъчност с предишно белодробно страдание, а жената е била в тежко състояние. Няма данни двамата да са пътували в чужбина. Непотвърдените данни са, че синът им е работил в "Илиянци", каза ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния щаб.  До момента са установени 89 контактни лица на двамата. Започва процедура по тяхното изследване и карантиниране.

Така потвърдените случаи на коронавирус в България стават 6.

"В Европа много сме закъснели с мерките срещу коронавируса, той лети във въздуха и маските не го хващат. Ограничаването става чрез дистанция, избягване на контактите и движение, включително пътуванията в чужбина." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след консултативното заседание на Европейския съвет във връзка с коронавируса, предаде БНР. Стана ясно, че ЕС ще създаде инвестиционен фонд за отговор на коронавируса, като очаква той да набере 25 млрд. евро. Фондът ще бъде насочен към здравните системи, малките и средни предприятия, трудовия пазар и други уязвими сегменти от нашата икономика. Очаква се бързо да бъдат набрани 25 млрд. евро, които да бъдат насочени към страните-членки.

Премиерът Борисов заяви, че с тези пари ще бъдат стимулиране големите компании да произвеждат съответното оборудване, което през следващите седмици и месеци ще бъде така необходимо на болниците, за да се справят с коронавируса. Борисов посочи, че в някои страни има недостиг на болници и за целта се преоборудват хотели.
По време на срещата е станало ясно, че европейските институции са очертали много мрачна картина на ситуацията с коронавируса, който може да засегне значителна част от населението й.
"Това са очакванията на най-големите институции в Европа. Борсите падат, целият свят се тресе. Директорът на ЕЦБ Кристин Лагард прогнозира по-голяма рецесия от тази, която възникна след фалита на банка "Леман Брадърс" през 2008 г.", заяви Борисов. "Не си представях до такава степен падение. До една държавите-членки се изказаха срещу забраната за износ на предпазни средства... Не виждам никаква солидарност. Големите компании произвеждат тези предпазни средства, а те не могат да ги доставят", добави той.

По-късно в профила си в социалните мрежи Борисов написа: "Днес на видеоконференция с колегите ми от Европейския съвет докладвахме анализи на специалисти, според които коронавирусът ще засегне над 70% от населението на Европа. България вече има шест доказани случая. Навлизаме в същинската фаза на вируса и трябва да подхождаме разумно и с отговорност както към здравето, така и към икономиката. Затова с щаба се търси този разумен баланс."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив