14 Май 2024, 03:09 Днес (0) | Вчера (12)

Корпоративната социална отговорност - важна за развитието на бизнеса

21 Юли 2015 17:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 юли 2015, 17:51

Клиентите смятат, че КСО на банка или застраховател определя дали ще бъдат предпочетени пред конкурентите

Репутацията на една банка или застраховател като социално отговорна компания определя до голяма степен дали ще бъдат предпочетени пред конкурентите. Така смятат 76% от анкетираните клиенти на СИБАНК и ДЗИ, които обявиха актуални резултати от анкетно проучване сред своите клиенти за това как те възприемат социалната отговорност на бизнеса.  87% смятат, че корпоративната социална отговорност пряко влияе на развитието на бизнеса, сочи анкетата.
Днес двете компании организираха кръгла маса "Кое прави финансовите институции социално отговорни?", с участието на представители на неправителствени организации.

В рамките на събитието бяха обсъдени различни аспекти на корпоративната устойчивост и отговорност през призмата на финансовите институции и ролята им в полза на обществото. Трите страни обмениха гледни точки относно това кое прави един бизнес социално отговорен, има ли потребност в обществото тази тема да бъде отразявана и как компаниите да комуникират тези свои дейности.

Петър Андронов, кънтри мениджър на КВС за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК, дефинира корпоративната социална отговорност като корпоративна устойчивост и отговорност и обясни, че целта на всеки сериозен бизнес е да се развива и печели дългосрочно, но важното е да го прави,  пазейки баланса между интересите на всички страни – клиентите, служителите, обществото, околната среда. За да се върне доверието във финансовите институции, те трябва ясно да представят своите етични и отговорни практики, смята той.

Първият Доклад към обществото на ДЗИ и СИБАНК е важен, защото е доброволен, тоест информацията в него (нефинансови данни) не се изисква по закон от двете институции, подчерта Марина Стефанова от Българска мрежа на Глобалния договор. Докладът представлява самооценка, която обхваща процеси и дългосрочни инициативи,  не еднократни акции и обзор на събития от корпоративния календар.

Документът на практика е първият в България, реализиран от банково-застрахователна група. Коста Чолаков, Председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ, подчерта, че корпоративната устойчивост и отговорност е заложена в ДНК на ДЗИ и СИБАНК като част от КВС груп. Тя е насочена към трите стълба: служители, клиенти, общество и носи в себе си духа на правене на бизнес и това, което отличава добрата компания от великата компания.

Марина Стефанова  от Българска мрежа на Глобалния договор направи обзор на съществуващите практики и начини, по които компаниите отчитат своята социална отговорност.

Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи посочи и анализира примери от България и чужбина, свързани с един от важните аспекти на социално отговорното поведение – безопасността на пътя и ролята на финансовите институции за повишаване на информираността и осъзнаването степента на сериозност на проблема.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив