03 Май 2024, 06:18 Днес (0) | Вчера (13)

Корпоративният блокчейн застрахователен консорциум B3i фалира

02 Август 2022 10:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 август 2022, 10:37

Консорциумът е собственост на 21 застрахователни компании

Корпоративен блокчейн застрахователен консорциум Blockchain Insurance Industry Initiative (B3i) фалира. Обединението е подало молба за банкрут, след като не успя да набере нов капитал в последните кръгове на финансиране. Основан в края на 2016 г. като блокчейн хъб за застрахователи и презастрахователи, консорциумът B3i имаше задачата да проучи потенциала за използването на технологии на разпределените регистри (distributed ledger technology, DLT) в застрахователната индустрия. Инициативата успешно събра 40 милиона долара финансиране през първите няколко години на действие и осигури подкрепата на някои от най-големите застрахователни и презастрахователни компании в света. Основатели на B3i бяха застрахователните групи: Achmea, Aegon, Africa Re, Ageas, Allianz, AXA, China Pacific Insurance, Deutsche Rück, Generali, Hannover Re, IRB Brasil Re, Liberty Mutual, Mapfre Re, Munich Re, SBI Group, SCOR, Swiss Re, Tokio Marine, VIG Re и Zurich Insurance Group. През април 2022 г. технологията на консорциума беше използвана от Allianz и Swiss Re, за да сключат първия XoL презастрахователен договор, базиран на DLT.
Но в публично изявление сега B3i потвърди, че след консултация с акционерите нейните директори "колективно са стигнали до заключението, че на този етап няма достатъчно подкрепа за продължаване на дейността".
Съобщението беше изненада за мнозина предвид големия брой значими играчи в презастрахователната индустрия, които участваха и подкрепиха финансово проекта B3i. Интересното е още, че на този етап никой от тези играчи все още не е предложил да се активизира и да спаси B3i от фалит, което предполага, че поддръжниците може да са загубили доверие в посоката на продукта или дори в необходимостта от блокчейн в презастрахователните транзакции изобщо.
B3i отдавна твърди, че въвеждането на блокчейн технологията в презастраховането е ключът към създаването на фундаментални цифрови транзакции изцяло, твърдейки, че това ще добави ефективност и сигурност към всяка стъпка от процеса.
Въпреки това, някои защитници на индустрията може да смятат, че B3i е загубил фокус върху първоначалната си мисия за повишаване на ефективността, за да се съсредоточи върху други потенциални клиенти, или че реалните ползи от блокчейн интеграцията са били надценени в по-ранни периоди на очаквания от технологията.
От друга страна, закриването на B3i може също така да отразява предизвикателна среда за финансиране на рисков капитал в по-широк план, където много технологични стартиращи компании вече намират за по-трудно да набират нови средства.
Остава да се види дали някоя от технологиите, разработени от B3i, ще може да бъде използвана повторно от заинтересованите страни в презастраховането или може би в нов проект.
Инициативата B3i бе обособена в отделна организация, известна като B3i Consortium. Консорциумът е регистриран като B3i Services AG през 2018 г. и е 100% собственост на 21 застрахователни компании.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив