28 Април 2024, 11:23 Днес (0) | Вчера (0)

Корпорация за гаранция на пенсионните вноски на САЩ е пред фалит

17 Ноември 2004 15:28 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Според прогнози, ако сегашната ситуацията се запази, към 2021 година средствата по сметките на корпорацията просто ще свършат

Подкрепяната от федералното правителство на САЩ Корпорация за гаранция на пенсионните вноски (Pension Benefit Guaranty Corporation, PBGC) съобщи за рекорден дефицит в бюджета си, който е достигнал $23 млрд. към края на финансовата година (30 септември).
Данните за дефицита са представени в отчета на корпорацията, коментира Insurance Information Institute.
Според представените данни, чистата загуба на Корпорация за гаранция на пенсионните вноски за периода е достигнала $12.1 млрд. спрямо $7.6 млрд. през миналата година.
Влошаването на финансите на Корпорацията е принудило президентът й Бадли Белт (Bradley Belt) да се обърне към американския Конгрес за помощ, за да се излезе от ситуацията на практически фалит.
PBGC е създадена за защита на пенсионните натрупвания на гражданите и единственият начин да изплува е да се предприемат спешни законодателни мерки от страна на Конгреса, коментира изданието.
Повече от година в американския парламент престоява проектозакон, който би трябвало след приемането му да стимулира работодателите да превеждат средства по сметки на PBGC.
По думите на шефа на Центъра на федералните финансови институции на САЩ (Center on Federal Financial Institutions) - Дъг Елиът (Doug Elliott), който проведе одиторска проверка на дейността на Корпорацията - "поместените във финансовия отчет на Pension Benefit Guaranty Corporation цифри безусловно сочат прогресиращото влошаване на състоянието на фонда за застраховане на пенсиите на американците. PBGC има много големи неприятности".
По неговите прогнози, ако ситуацията се запази, към 2021 година средствата по сметките на корпорацията просто ще свършат.
Влошаването на финансовото състояние на Корпорацията е предизвикано от проблемите в авиационния сектор, който е основен донор на PBGC.
В одиторския доклад са посочени и примерни обеми средства, които ще бъдат изискани от отделни компании от пенсионно-застрахователния сектор, които засега все още не са го направили.
Посочената сума по такива искания е в размер на $17 млрд. само за миналата финансова година.
Корпорация за гаранция на пенсионните вноски е федерално самофинансиращо се предприятие. Основната й задача е да гарантира изплащането на базови суми по определени типове частни пенсионно застрахователни програми в случай на прекратяване на изплащането им от дадена компания. Средствата по сметките й постъпват от работодателите и служещите, на базата на даден процент удръжка от работните заплати.
PBGC се управлява от Съвет на директорите, в който по правило влизат министрите на труда, търговията и финансите на САЩ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив