20 Април 2024, 12:25 Днес (0) | Вчера (10)

Костов: Атаката над КТБ цели дестабилизация и рухване на борда

15 Юли 2014 10:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 юли 2014, 10:08
Булфото

Пълна дестабилизация на България, предизвикване на банкова криза и рухване на валутния борд цели нападението върху Корпоративна търговска банка (КТБ)

Това мнение изрази пред Би Ти Ви бившият премиер Иван Костов, който сега ръководи Лабораторията за управление на риска към Нов български университет. 

Той допусна, че е възможно да има външни сили, които опитват да дестабилизират страната, за да овладеят институциите, а също и апетити за заграбване на банката на безценица.  

Костов заяви, че има хора в България, които знаят как да укрепят банката без да накърняват интереса на вложителите в КТБ и призова ръководството на БНБ да се допита до тях. За шест месеца специален надзор може да се реши въпросът, има десетки решения, каза Костов. "Който иска - ще го направи, който не иска - ще я ликвидира", продължи той. 

По думите на бившия политик трябва ясно да се разграничат интересите на собствениците и на кредитополучателите, които не възнамеряват да си връщат дълговете, от добросъвестните й клиенти. Това е четвъртата банка по големина и там са преплетени големи интереси - на хора, които плащат заплати, на фирмите, на пенсионерите, затова да извадим пред скоби интересите на собствениците и да решим проблемите на всички останали, каза Костов.

Като се позова на печалбата на институцията за миналата година, приходите й от лихви и размера на отпуснатите кредити, Костов заключи, че няма как да бъде обявена като несъбираема сумата от 3.5 млрд. лв., за която липсват части от кредитните досиета. Според него повечето кредити, включени в нея, се обслужват. 

Анализаторът разкритикува действията на управителя на БНБ Иван Искров, който, по думите му, "за два мандата не научи банковите понятия, така че като говори да го разбират професионалистите", нарече нелепица твърденията за касиерката, изнесла 200 млн. лв. и продължи, че "само някой завършил в Симеоново или ЮЗУ може да го каже". 

Иван Костов отрече всякакви лични връзки с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Подчерта, че банката е била продадена, когато той е бил премиер, но по това  време Василев не е бил сред купувачите, а е привлечен от тях по-късно. Възходът на банката стана по времето на кабинетите "Сакскобургготски", тройната коалиция и при Бойко Борисов, каза Костов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив