19 Април 2024, 06:08 Днес (0) | Вчера (11)

Кражба от Третяковската галерия, картината не била застрахована за изложбата

28 Януари 2019 10:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 януари 2019, 10:48

Само пет картини от цялата експозиция били "удостоени" със застраховка

Дръзка кражба от Третяковската галерия бе регистрирана и разкрита за часове. Платното "Ай-Петри. Крим" на Архип Куинджи бе откраднато вчера посред бял ден от галерията. Мъж влязъл, свалил картината от стената, отделил я от рамката и просто си излязъл с нея, като никой от присъстващите не се усъмнил, че я похищават, защото помислили, че това е човек от поддръжката. Малко по-късно правоохранителните органи съобщиха, че са задържали крадеца – на 31 години, който признал деянието си. Следователите не изключват крадецът да има поне един съучастник, като най-вероятно кражбата е извършена "по поръчка", а картината е имала клиент в чужбина. По предварителна информация картината не е повредена.

Застрахователната стойност на открадното платно се оценява на 12 млн. рубли (ок. 182 400 долара).

По време на разследването е установена интересната подробност, че картината е застрахована само за времето на транспортирането й и на монтажа, но не и за периода на самата изложба. Според документацията на обществената поръчка, повечето експонати са били застраховани по формулата "от гвоздей до гвоздей" за "за периода на транспортиране от мястото на постоянно съхранение до мястото на временното експониране и обратно, включително опаковане-разопаковане, товарене-разтоварване, монтаж и демонтаж, както и за периода на временното експониране в Третяковската галерия без достъп на посетители".

За периода на изложбата в Третяковската галерия са били застраховани само пет платна от чуждестранни фондове: "Волга" от Азербайджанския национален музей на изкуствата "Р. Мустафаев", "Нощ над Днепър", "Дърво", "Брезова гора" и "В мъглата" от Националния художествен музей на Беларус.

Картината "Ай-Петри. Крим" се съхранява в най-големия руски музей - Ермитажа, в Санкт Петербург. Тя е нарисувана от руския художник от гръцки произход Архип Куинджи през 1908 г. и изобразява планина на Кримския полуостров.

По-рано бе обявено, че експонатите от изложбата са застраховани от компанията "Стерх", която е получила премия в размер на 695,5 хил. рубли. От застрахователното дружество посочиха в нарочно съобщение по повод инцидента, че платното е било презастраховано. Според пректодоговора са застраховани 161 експоната с обща застрахователна оценъчна стойност 3,231 млрд. рубли. В конкурса е взела участие и компанията "Ингосстрах", предложила цена 700 хил. рубли. Конкурсът е обявен от Третяковската галерия.
Това е втора кражба на културна ценност тази седмица. По-рано бе съобщено за кражба на икона от ХVІ в. от Държавния исторически музей в Москва.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив