23 Април 2024, 10:18 Днес (2) | Вчера (13)

Крайстчърч, или когато 24 часа е цяла вечност

05 Април 2019 10:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 април 2019, 09:35

Инцидентът в Нова Зеландия повдигна остро въпроса за ролята на изкуственият интелект в съвременните приложения

Ужасяващо видео на "касапница" в град в Нова Зеландия разтърси световната интернет общност в средата на март. Петдесет души бяха убити в две джамии в Крайстчърч. Убиецът, вилнял в градчето, излъчваше на живо кошмара, който сам създава… Появата на това "предаване на живо" във Facebook шокира световната общност и постави толкова много въпроси, че няма как да не повлияе на развитието на технологиите, комуникациите, социалните медии и изкуствения интелект, пише TechNews.bg.

Кадри от атаката бяха излъчени в реално време във Facebook. Убиецът се оборудвал с камера за заснемане на екстремни спортни събития – годна да предава кадри от бързо развиващи се действия – и предаваше в продължение на 17 минути.

Реакция на интернет обществото

"Никой потребител не е съобщил за нередност във връзка с видеото по време на предаването на живо", посочиха от Facebook. Клипът е бил гледан от около 200 души по време на живото излъчване. След това е гледан около 4000 пъти общо, преди да бъде свален по нареждане на полицията.

Социалната медия сподели още детайли за ужасяващото видео в свой блог пост. В него се казва, че 17-минутното излъчване на стрелеца е докладвано от потребителите едва 12 минути след приключването му.

Това не е всичко. Кошмарното видео се появи и в Twitter, YouTube и други социални мрежи.

По данни на Facebook, в първите 24 часа след клането компанията е премахнала 1,5 милиона видеоклипа от атаките. От тях над 1,2 милиона са били блокирани при качването. Това означава, че 300 000 копия са успели да намерят публика, преди да бъдат свалени.

Twitter и YouTube казаха, че са предприели стъпки за премахване на копията на видеоклиповете. Въпреки това екип на Ройтерс откри видеоклипове от стрелбата из всичките социални платформи 10 часа след атаката в Крайстчърч.

24 часа е цяла вечност

Страданието, което жертвите и техните семейства трябва да понесат в такива случаи, се усилва от глобалното разпространение на подобни видеозаписи и от факта, че престъпните извършители на подобни деяния добиват още повече известност. Ясно е, че тези предавания трябва да бъдат спрени възможно най-бързо.

В Европа се работи много по този въпрос. ЕС предлага мерки срещу незаконното онлайн съдържание чрез своята инициатива за цифров единен пазар.

Проблемът е, че в ситуации като тази с новозеландския стрелец 24 часа е цяла вечност.

Ролята на изкуствения интелект

Всичко това ни отвежда до въпроса за ролята на изкуственият интелект в съвременните приложения. Facebook е известна с доброто си AI. Но колко добро трябва да е то, за да е достатъчно добро?

Разработването на изкуствен интелект за разпознаване на видео със съдържание на агресия бързо се превърна в тема, по която се упражняват всички, разбиращи нещо от изкуствен разум, видео, изображения. Всичко това е изключително сложна материя, защото светът е доволно шарен: нещо, което се приема за агресия и вредно съдържание от едни култури, е приемливо за други, и обратното.

Например, кадрите с чеверме може да са забавление за едни, но да се докладват като "жестокост към животни" от други. Различни са и регулациите, които определят кое е допустимо и кое не.

Така или иначе платформите на социалните медии са длъжни да предприемат най-доброто, за да попречат на разпространението на вредно съдържание от излъчвания на живо.

Ако би било възможно изкуственият интелект да сигнализира за подобни ситуации по-бързо, то това навярно би дало на хората-модератори повече време да реагират в ситуации като тази в Крайстчърч и да свалят бързо опасните предавания на живо.

Нека да вярваме, че изкуственият интелект може да бъде използван за добро и за предотвратяване на разпространението на насилие и омраза. Така или иначе за създателите на изкуствен интелект предстоят много предизвикателства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив