28 Юни 2024, 00:01 Днес (0) | Вчера (4)

Кралят е мъртъв, да живее кралят!

20 Септември 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Новите собственици на компании във вече изцяло частния застрахователен пазар у нас залагат на нови продукти. Това е най-общо изводът от събитията през изминалата седмица. Очертава се и друга добра тенденция - има приемственост в ръководствата на наскоро продадените дружества.

След усилното лято, през което три застрахователни компании бяха продадени, а четвърта е на път да го обяви официално, септември може да бъде определен най-точно като месец на новите собственици. Преминали успешно през джунглата на преговорите, получили разрешение от надзора и най-после влезли във владение на компаниите, те с основание бързат да си кажат думата.
След двегодишни перипетии контролният пакет акции на държавното ДЗИ най-после беше продаден, с което застрахователният пазар у нас стана изцяло частен. Общото събрание на компанията вече е насрочено за 10 октомври. Новият собственик Емил Кюлев обаче предпочете да информира своевременно обществеността за вижданията си за бъдещето на една от най-големите застрахователни групи в България.
Рано или късно ще се стигне до интеграция с някоя чужда компания, заяви Кюлев пред журналисти. Всъщност да осигури сътрудничество със световен застраховател е най-доброто, което новият собственик може да направи за ДЗИ. При ожесточената конкуренция на нашия пазар в момента авторитетът на някоя от големите компании в света е едно от малкото условия, при които групата има шанс да възвърне поне част от пазарните си позиции от преди няколко години. Обявената от Кюлев цел е ДЗИ да достигне отново 25 - 30 % дял в общото застраховане у нас. В момента компанията държи 18 - 20 на сто от този пазар и 35 - 36 % - от животозастрахователния.
Най-вероятно бъдещият чуждестранен партньор на ДЗИ ще е някое от руските застрахователни дружества, с които по думите на Емил Кюлев групата ще има трайни взаимоотношения. Не е изключено това да е "Ингосстрах", която според в. "Ведомости" е на път да се върне на първото място на руския пазар, след като се слее с две по-малки местни застрахователни дружества.
Междувременно месец след джиросването на акциите капиталът на ДЗИ ще бъде увеличен с около 3 млн. лева, съобщи още Кюлев. Отсега е ясно, че в бъдещото ръководство на групата ще остане Жанета Джамбазка, която в момента е изпълнителен директор на животозастрахователното ДЗИ АД. Целта е по този начин да се осигури необходимата приемственост, която да предпази компанията от сериозни сътресения.
ДЗИ и Росексимбанк вече излизат заедно на пазара - със застраховка "Злополука" за ученици, с която клиентите ще получават и безплатна дебитна карта. Освен това новата финансова група предлага застраховки "Злополука" на депозанти и на кредитополучатели, а до 2 - 3 месеца може да бъде лицензиран и нов съвместен продукт.
Тази седмица се проведе и Общото събрание на доскоро дъщерното на ДЗИ дружество  "Армеец".
Новите му собственици ще заложат на обновени общи условия на автомобилните, кредитните и лизинговите застраховки. Предстои да бъде пуснат на пазара и изцяло нов за компанията продукт - застраховка срещу финансови загуби, съобщиха от "Армеец".
Естествено е частните собственици да привлекат нови големи клиенти, ако искат да разширят дейността на дружеството и да го придвижат по-напред от досегашното му 12-о място на пазара. Вероятно с тази цел ще бъдат променени и общите условия на предлаганите на пазара продукти. В същото време едва ли може да се очаква, че компанията ще си позволи да изпусне такъв сериозен клиент като Българската армия.
Общото събрание на "Армеец" избра "Грант Торнтън" ООД за одитор на компанията за 2002 г. и направи промени в устава, така че той да отговаря на Търговския закон.
От Надзорния съвет на застрахователното дружество бяха освободени ДЗИ ЕАД, представлявано от Жанета Джамбазка, както и колегата є Данчо Данчев. На тяхно място бяха избрани "Химимпорт" АД, представлявано от Димитър Калчев и Николай Мишев, и Централната кооперативна банка. От досегашния екип в надзора остава само Соня Янкулова, която е зам.-министър на отбраната. Тя е и зам.-председател на НС на "Армеец", а за председател беше избран мажоритарният собственик на компанията - "Химимпорт".
Най-малко сякаш са новините след Общото събрание на
"Юпитер", което се проведе в неделя. Може би "най-атрактивната" от тях е, че новото пресаташе на компанията е Моника Йосифова - бивша журналистка от в. "24 часа" и сегашна съпруга на ексбанкера и кандидат-кмет на София Венцислав Йосифов.
В последния работен ден миналата седмица Агенцията за застрахователен надзор издаде на "Маккар" АД разрешение да придобие повече от 5% от капитала на "Юпитер". Както КЕШ вече писа, новият мажоритарен собственик държи 82.7 на сто от акциите на застрахователната компания. Така без изненади за председател на новия Надзорен съвет на "Юпитер" беше избрана Славка Иванова, а за неин заместник - Чавдар Държиков. Член на НС на компанията стана Стефан Стефанов. Приемствеността в ръководството на дружеството се осигурява с оставането на Ася Аксентиева на председателското място в Управителния съвет, както и на Софроний Атанасов - като член на УС. Новото лице в Управителния съвет на компанията е Виолета Манчева, която заема мястото на освободения по негова молба Александър Кашукеев.
Въпреки че не беше обявено официално, много е вероятно и "Юпитер" да започне да прави промени в общите условия на някои от продуктите си, за да бъде в крак с развитието на пазара. Освен това е логично новите собственици на компанията да "доведат" със себе си и нови големи клиенти и така да дадат своя принос в борбата на компанията за увеличаване на пазарния є дял.
И за да бъде пълна картината, този месец се очаква да бъде обявена официално и продажбата на мажоритарния пакет акции на
"Български имоти"
на "Винер щетише". Според запознати австрийската компания вече е обявила в родината си, че купува българско дружество. След като преговорите є с "Юпитер" и "Мел инс" се провалиха, "Винер щетише" се спря на "Български имоти" и вече има разрешение от Агенцията за застрахователен надзор да придобие повече от 5% от акциите на компанията. Сегашните собственици на "Български имоти" Данчо Джиков и Ангел Крайчев ще запазят и в бъдеще малки дялове от дружеството, твърдят запознати със сделката. Логично е австрийските собственици също да започнат с обновяване на застрахователните продукти и промени в управлението.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8297
GBP 2.4796 2.4887 2.3158
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив