20 Април 2024, 15:47 Днес (0) | Вчера (10)

Крахът на футболните традиции променя прогнозирането в най-популярния спорт

02 Октомври 2017 17:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 октомври 2017, 17:49

Опитите да се прогнозира изходът от футболните срещи далеч не са от вчера и съществуват откакто го има и самия футбол. През последните години обаче тази сфера се променя с много бързи темпове под влиянието на новите технологии, по-лесният достъп до статистика и редица други фактори. Но най-голямата промяна в тази област е свързана с почти пълното изчезване на някои от най-значимите футболни традиции през настоящото десетилетие.

Какво са традициите във футбола и има ли изобщо такова нещо? По-старите запалянковци веднага биха отговорили утвърдително. Много от тях знаят, че дълги години тези традиции не само съществуваха, а и определяха развитието на мачовете, често – дори в противоречие с текущата форма на играещите състави.

Примерите за това са много. До 2010 г. никога европейски отбор не беше ставал световен шампион на първенство, провеждано извън Европа. През настоящото десетилетие това се случи два пъти – тимът на Испания вдигна купата в Южна Африка през 2010 г., а този на Германия – в Бразилия през 2014 година. Също допреди 2010 г. един и същи отбор не беше печелил европейско първенство и световно първенство, провеждащи се едно след друго. Отново Испания сложи край и на тази традиция, спечелвайки европейското първенство през 2008 г. в Австрия и Швейцария, мондиала през 2010 г. и последвалото европейско през 2012 г. в Полша и Украйна.

Това са само част от многобройните футболни традиции, които неизменно ръководеха международния футбол още от първото световно първенство през 1930 г. в Уругвай. Също както правилото, че световният шампион обикновено играе зле на мача на откриването на следващия мондиал, а почти никога една държава не е повтаряла световната си титла на два поредни мондиала. Е, последното твърдение си има и едно малко изключение – през 1958 г. и 1962 г. Бразилия успява да стане световен шампион два поредни пъти с феноменални футболисти като Пеле, Гаринча, Диди, Вава, Нилтон Сантос и Жилмар.

Традиции, които от началото на това десетилетие една по една отиват в забвение, карайки някои футболни специалисти да се чудят какво се промени – футболът ли е станал по-интензивен и непредсказуем или са на лице други фактори.

"Днес футболът се променя с изключително бързи темпове под влияние на неговото комерсиализиране, новите тенденции и технологии, подобряването на физическата кондиция на спортистите и не на последно място - маркетинга и медиите. Всичко това направи играта много по-трудна за анализиране и прогнозиране", коментира Александър Кралев представител на уебсайта за прогнози Prognozirame.com.

Разбира се, промените във футбола също не се случат от вчера. Това е игра на над 100 години, видяла през годините редица нововъведения като навлизането на италианското катеначо през шейсетте години или тоталния атакуващ футбол на холандците през седемдесетте години на миналия век. Изненади също не са липсвали, включително и във финални срещи на световни първенства като победата на Уругвай срещу Бразилия през 1950 г. или тази на Германия срещу Унгария четири години по-късно. Но като цяло традициите в този спорт се запазваха през десетилетията, независимо от новостите в него. Или поне така беше досега.

"Разликата днес е, че играта е станала много по-комерсиална. Ако едно време футболистите са печелели по-малко от други добре платени професии като адвокати или лекари, то днес клубове вече подписват с играчите многомилионни трансферни договори. Треньорите анализират стратегията и тактиката чрез сложни компютърни програми и с цели армии от анализатори, физическото натоварване на играчите също се увеличава", обяснява Александър Кралев, спортен анализатор от Prognozirame.com.

Той добавя, че прогнозирането също е станало много по-комплексно и зависимо от технологиите. "Днес нашият екип взима предвид много повече фактори, за да прави успешни прогнози за футболни мачове. Това включва както детайлна информация за формата на двата отбора и на отделни играчи в тях, така и статистически данни за досегашните срещи между тимовете, дали те имат негативна серия при игра на определен стадион, наличието на нови треньори и много други аспекти от играта. Като цяло футболните прогнози се превърнаха в изключително комплексна дейност, която е по силите само на подготвени екипи от професионалисти", разказва Александър Кралев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив