03 Май 2024, 14:10 Днес (0) | Вчера (13)

Кредите за енергийна ефективност ще са с по-ниска лихва отколкото на свободния банков пазар

18 Февруари 2005 14:36 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Фонда за енергийна ефективност ще отпуска кредити, като лихвата по тях ще е 1 – 2% по-ниска от банковата

“Чрез Закона за енергийна ефективност и Фонда за енергийна ефективност за първи път в България се учредява публично – частно партньорство. В него са събрани средства от Глобалния екологичен фонд, чрез Международната банка за възстановяване и развитие, които са в размер на 10 млн. долара. 1.5 млн. евро ще бъдат предоставени от австрийското правителство, има български фирми, които ще участват с донорство във фонда и очакваме Европейската комисия да отпусне 1 млн., а и държавата е направила еднократна вноска от 3 млн. лева във фонда. Очакваме общата капитализация на фонда да бъде 17 млн. долара, като кредитите ще се отпускат основно за енергийна ефективност, в това число и за битовия сектор. За да мога хората в една сграда да кандидатстват за кредити по Фонда за енергийна ефективност трябва да се сдружат в асоциации на етажната собственост, а също така за кредит ще може да участват и еднолични собственици на цели сгради”, това заяви председателят на Агенцията за енергийна ефективност, Таско Ерменков в предаването на БТВ “Тази сутрин”, цитирано от Агенция "Фокус".
Той информира, че има и друга кредитна линия за осигуряване на средства за енергийна ефективност, като тя се състои от 10 млн. евро от ЕС и 50 млн. от “Козлодуйския фонд”. Вторият кредит ще бъде насочен към единични потребители и малки проекти. При него имаме ползване на кредити от отделен потребител докато, при Фонда за енергийна ефективност кредитите, които ще се отпускат, ще са за по-големи суми, за цели блокове и сгради. Лихвите по тези кредите ще са по-добри отколкото на свободния банков пазар. Фондът ще бъде револвиращ и възмезден, по него ще се плащат лихви и той отново ще се ползва и ще се отпускат нови кредити. Лихвата ще е 1 – 2% по-ниска от банковата, но това ще се уточни в последствие.
Обследването на сградите за саниране ще бъдат правено от специални фирми, които ще бъдат регистрирани в Агенцията за енергийна ефективност. За тези фирми има редица условия, за да се регистрират. На първо място са акредитацията в Агенцията и обучението на персонала на тези фирми. Като за тази цел ще се използва системата на техническите университети. Като гаранция те трябва да представят застраховка на дейността, която извършва, стана ясно още от думите на Ерменков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив