20 Април 2024, 12:29 Днес (0) | Вчера (10)

Кредитите поевтиняват

15 Декември 2012 11:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 декември 2012, 12:00
Под лиценза на creativecommons

Банките са стабилни, увери управителят на БНБ Искров

Кредитите ще продължат да поевтиняват през 2013 г., обяви в „Годината на Дарик" управителят на Българската народна банка Иван Искров.

Гуверньорът е резервиран към въвеждането на данък върху лихвите по срочните депозити, но е убеден, че и новият налог няма да накара българите да извадят парите си от банките. По думите му депозитът остава най-добрата и сигурна инвестиция.

На годишна база кредитирането е нараснало с 3,3 на сто спрямо 2011 г., а банките са стабилни. Нарастването на лошите кредити се забавя и тази тенденция ще продължи и догодина, категоричен е Искров.

„Кредитите поевтиняват през цялата 2012 година. Ако държавата се беше намесила, грубо, с бутонките напред, както се казва, да регулира, тогава със сигурност нямаше да поевтинеят, а щяха точно обратното на очакванията - поради нарасналия риск да се оскъпят", каза управителят на БНБ.

На въпрос кога България трябва да въведе еврото, Искров отговори, че еврозоната очевидно не е в кондиция да приема нови членове в момента.

Той допълни, че е имало „силно настояване" от страна на БНБ към някои банки да увеличат капитала си. Процесът е приключил успешно.

Има изтегляне на капитали, но това е ако щете и желано събитие, каза Искров и допълни „Аз няма да скрия от вас, че на големите, системни гръцки банки от преди година и половина - две сме препоръчали да си изплатят заемите към банките, тъй като те не се нуждаят от тях, да бъдат независими от случващото се там и това е една от причините да няма никакви проблеми", каза Иван Искров.

Запитан дали очаква сливания и смяна на собственост на банки, управителят на БНБ коментира, че това е процес, който се движи от пазарна логика. През 2011-а три от относително малките най-вече чуждестранни банки смениха собствениците си, те се развиват много добре, а тази година не сме имали такъв случай, каза още Искров.

Той допълни, че предстои консолидация на две от най-големите гръцки банки - националната банка на Гърция и „Юробанк Ергасия банк", а техните банки у нас са ОББ и Пощенска банка, така че може да се очаква, че биха се слели. Искров обърна внимание, че винаги надзорните органи по света, в това число и българският, насърчават консолидацията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив