10 Май 2024, 02:33 Днес (0) | Вчера (10)

Кредитополучателите ще имат право на информация за сключената от банката застраховка

29 Ноември 2005 19:16 INSMARKET по статията работи: 2
A+ A-

Изплатилите заема ще могат и да завеждат иск срещу застрахователя за сумата

„Когато застраховка „Живот“ или „Злополука“ е била сключена в полза на кредитор за обезпечение на задължение на физическо лице, то има право на иск срещу застрахователя и когато не е било страна по застрахователния договор и е платило задължението при настъпило застрахователно събитие. Това право има и всяко трето лице, което на законно основание е платило задължението.“ Тези текстове от бъдещия Кодекс за застраховането бяха гласувани от депутатите от Комисията по икономическата политика, които продължиха обсъждането на проектокодекса на второ четене.
Когато кредиторът, неговите наследници или поръчители не са страна по застрахователния договор, те ще имат право да получат заедно с общите условия на застраховката и сведенията, предоставени на застрахователя във връзка с осигуряване на покритието, решиха още депутатите икономисти.
Вече има доста случаи, при които при смърт на кредитополучателя наследниците му не могат да претендират застрахователят да изплати на банката обезщетение по сключен застрахователен договор, обясни Ралица Агайн, зам.-председател на комисията за финансов надзор. Тя подчерта, че когато банката и застрахователят са свързани лица банката ще има стимул първо да поиска наследниците на кредитополучателя да върнат взетия от него заем, а едва след това да търси обезщетението си от застрахователя. Според действащото в момента законодателство кредитополучателят и наследниците му не са страна по застрахователния договор и нямат право на информация за общите условия на застраховката, начина на определяне на обезщетението или мотивите за евентуалния му отказ. В подобни случаи в момента банките изискват парите си от кредитополучателите или техните наследници, без да им дават информация дали застрахователят е изпълнил задълженията си договора за групова застраховка на кредитополучателите.
С подобни случаи от практиката вече се е сблъскала и Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при пътно-транспортни произшествия, съобщиха за INSURANCE.BG от неправителствената организация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

"Когато кредиторът, неговите наследници или поръчители не са страна по застрахователния договор, те ще имат право да получат заедно с общите условия на застраховката и сведенията, предоставени на застрахователя във връзка с осигуряване на покритието." А ще имаме ли право без да сме страна по договора да се запознаем със договора за закупуване на хилядите Мерцедеси от Министерството на отбраната, което ни осигурява покритие с 'национална сигурност'. Ще имам ли правото да разбера каква е заплатата на шефа ми без да съм страна по договора му, след като той ми осигурява работа и 'финансово покритие'. Съветвам депутатите икономисти да се посъветват с депутатите юристи и тогава да приемат такива 'спорни' текстове, с които в името на няколко пострадали (по тяхно лично мнение) създават опасни прецеденти.
#1 | от Специалистка по | преди
А какво става с личните данни? Става дума и за данни свързани със здравословното, а в някои случай и с финансовото състояние на кандидат-кредитополучателя. Как така ще се дават на наследници, поръчители и др. лица? Няма ли конфликт с нормативната база третираща личните данни?
#2 | от Legal Eagle | преди
Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив