18 Април 2024, 05:47 Днес (0) | Вчера (11)

Кредиторите и Атина сближиха позициите си

13 Септември 2012 09:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 септември 2012, 09:19

Само преди дни кредиторите отказаха да приемат половината от предложените мерки, предложени от Гърция

Преговорите между гръцкото правителство и Тройката кредитори на Гърция /ЕС, ЕЦБ и МВФ/ относно новите бюджетни икономии на стойност над 11,5 милиарда евро, които трябва да направи Атина, са белязали напредък, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

 

Новината дойде след края на поредната среща между министъра на финансите Янис Стурнарас и тримата представители на тройката - германците Клаус Мазух и Матиас Морс, съответно от ЕЦБ и ЕК, и датчанина Поул Томсен от МВФ.

Само преди дни кредиторите отказаха да приемат половината от предложените мерки, предложени от Атина.

След поредния ден от преговорите Морс ги определи като конструктивни, а Томсен като добра среща, докато Стурнарас подчерта, че денят е бил добър, но че разговорите продължават. След среща с представителите на тройката в сряда късно вечерта Стурнарас имаше среща с премиера Андонис Самарас и двамата лидери на партиите в управляващата коалиция Евангелос Венизелос от ПАСОК и Фотис Кувелис от Демократичната левица. След края на тази среща Кувелис подчерта, че гръцкото общество се разпада и че мерки за икономии не могат да се прилагат в такава ситуация.

Венизелос пък подчерта, че разговорите с тройката са много трудни, но изрази надежда за постигането на споразумение, така че Гърция да се възползва от поредния транш международен заем на стойност 31 милиарда евро. От този транш зависи продължаването на рекапитализацията на четири главни гръцки банки. Отпускането на парите зависи много от доклада от одита на Тройката, предвиден за публикация в началото на октомври.

Вчера в Атина протестираха лекарите, учителите и общинските служители, които недоволстват заради планираните съкращения на заплати и орязването на държавни разходи, предвидени в новата програма от мерки за икономии на стойност 11,5 милиарда евро, съобщи Асошиейтед прес. Трите синдиката организираха шествие до сградата на финансовото министерство в центъра на Атина.

Членовете им носеха плакати с надписи "Не на финансовия колапс на местните власти" и "Ние няма да плащаме за кризата, не сме я създали". В митинга участваха около 3000 души, сред които няколко кметове, включително Георгиос Каминис, кмет на Атина.

Същевременно след пет месеца бездействие Атина даде тласък на програмата за приватизация, която ще помогне на страната да се възстанови, предаде Франс прес. На следващото заседание на гръцката Приватизационна агенция на 19 септември ще приключи процесът на организиране на международен търг за отстъпване на националната лотария. По тази приватизационна процедура държавата ще се лиши от 29 процента от дяловете си в дружеството за спортни залози ОПАП.

Сега държавата притежава 35 процента от капитала на компанията, чиито печалби през второто тримесечие на 2012 г. са от 126,1 милиона евро. Компанията от 1996 г. държи есклузивните права върху спортните залози и управлява три хазартни игри, плюс шест лотарийни тиража.

 Освен това четири фирми бяха преселекционирани за разработването на терена на Хеленикон, бившето атинско летище, разположено в едно от курортните предградия на Атина. Сред тях има индийска, британска, катарска и гръцка компании.

Агенцията по приватизация задвижи и процедурите по приватизацията на държавната газова компания ДЕПА. Приватизациите трябва да донесат на Атина 19 милиарда евро до 2015 г. Предвижда се страната да приватизира пристанища, летища, железопътни компании, електрическата компания ДЕИ и спестовната каса.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив