20 Април 2024, 11:38 Днес (0) | Вчера (10)

Кредиторите и и Атина сближават позициите си

23 Септември 2013 09:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 септември 2013, 09:36

Въпреки оптимистичните данни, анализатори в Атина се опасяват, че сегашните преговори с "тройката" ще бъдат трудни и че е възможно да се усложнят след срещата на Еврогрупата, когато те ще засегнат фискалните мерки и въпроса за дълга

Сходство в позициите по темите за първичния бюджетен излишък и за по-ниска рецесия, е било постигнато между правителството в Атина и "тройката" кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Техни представители вчера имаха първа среща във финансовото министерство на Гърция в рамките на нова инспекция на държавните финанси на страната, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА. 

Оценката на "тройката" ще бъде решаваща за деблокирането на нов транш в размер на един милиард евро от международната спасителна помощ за Гърция. Атина се надява да успее да предотврати нови мерки за икономии и да получи парите от транша през октомври. 

Предвижда се сегашната мисия на "тройката" да бъде прекъсната заради годишното заседание на МВФ от 11 до 13 октомври и заседанието на Еврогрупата на 13 октомври, след което ще продължи. 

Близо сме до договореност за един малък, реалистичен, жизнеспособен първичен излишък в бюджета за тази година, каза високопоставен източник от финансовото министерство, като поясни, че очертаващото се споразумение се отнася до макроикономическия сценарий за размера на рецесията в Гърция, като отклонението от първоначалната прогноза ще бъде в границите на 0,1 пункта. 

Медиите коментират, че позициите на гръцката страна и "тройката" изглежда съвпадат по въпроса за рецесията и по-специално за свиване на брутния вътрешен продукт с 3,8 - 3,9 на сто вместо първоначалната оценка за рецесия от 4,2 на сто. Като цяло се преценява, че рецесията е стабилизирана и че се очертава перспективата за първичен бюджетен дефицит /извън обслужването на дълга/ за 2013 г.

За първи път от началото на кризата през 2010 г. равнището на безработица, което е 27,1 процента през второто тримесечие, бележи лек спад в сравнение с предходното тримесечие. 

Същият източник от финансовото министерство казал още, че на първата среща с кредиторите са били поставени всички въпроси и че акцентът е паднал върху изпълнението на бюджета за тази година. 

Очаква се преговорите с "тройката" да продължат през цялата седмица и да засегнат изпълняваните от правителството искания на кредиторите във връзка с приватизацията на две оръжейни и една минна компания, дълговете на държавата към фирмите и извършваните съкращения в държавния сектор. 

При посещението с в Брюксел миналата седмица премиерът Андонис Самарас заяви, че какъвто и да е бюджетният дефицит, който би могъл да се появи за 2015 и 2016 г., той ще бъде компенсиран чрез структурни промени, а не чрез нови мерки за икономии. 

Въпреки оптимистичните данни, анализатори в Атина се опасяват, че сегашните преговори с "тройката" ще бъдат трудни и че е възможно да се усложнят след срещата на Еврогрупата, когато те ще засегнат фискалните мерки и въпроса за дълга.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив