29 Март 2024, 07:45 Днес (0) | Вчера (11)

Кредиторите на Гърция ще посетят Атина за пореден преглед на спасителната програма

17 Октомври 2016 14:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 октомври 2016, 14:26

МВФ остава оптимист относно икономиката на Гърция, прогнозирайки растеж от 2,8% през следващата година, ако гръцкото правителство приложи толкова необходимите реформи

Кредиторите от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) ще посетят Атина, за да започнат нова проверка по изпълнението на гръцката програма за строги икономии, както и на приватизационната програма на страната, предаде БНР.

Вторият одит на изпълняваната от Гърция програма, която беше договорена през юли 2015 година като част от трети спасителен финансов пакет в размер до 86 млрд. евро, ще се проведе само, ако бъде приключен успешно първия преглед по нейното осъществяване. Гръцката управляваща партия СИРИЗА посочи, че възнамерява да финализира предвидените строги мерки на икономии до 5-и декември, когато финансовите министри на ЕС проведат своята последна за годината среща.

През настоящата седмица международните кредитори ще се заемат с трудовите реформи, провеждани от властите в Атина, включително ограничаване на сегашната минимална системата на заплащане, която е създадена със закон, а не чрез колективно договаряне. Въпреки това, анонимен гръцки официален представител посочи наскоро, че минималната заплата ще бъде подкрепена от колективния трудов договор, което е често срещана практика в целия Европейски съюз. Това обаче представлява основна пречка пред МВФ, който все още не се е ангажирал да участва с реални средства в третия спасителен финансов пакет за Гърция.

МВФ остава оптимист относно икономиката на Гърция, прогнозирайки растеж от 2,8% през следващата година, ако гръцкото правителство приложи толкова необходимите реформи.

Едно скорошно проучване на института "Брюгел" - базирания в Брюксел т.нар. "мозъчен тръст", обаче предупреди, че Гърция ще се нуждае и от четвърта спасителна програма, след като текущата програма приключи през 2018-а година. Според него властите в Атина няма да могат да излязат на свободния паричен пазар за кредити и това най-вероятно ще наложи поредна жизненоважна спасителна финансова програма. В същото време МВФ продължава да смята, че Гърция ще се нуждае от ново опрощаване на дълга под някаква форма, за да има каквато и да е надежда за възстановяване на нейната икономика.

Премиерът Алексис Ципрас повтори през миналата седмица на конференция на гръцката управляваща партия за необходимостта от облекчаване на държавния дълг. Вторият преглед ще бъде завършен и заедно с това трябва да бъдат определени мерки за преструктуриране на дълга. Едновременно с това ние трябва да започнем да участваме в програмата на ЕЦБ за "количествени улеснение" (програмата за покупки на финансови активи в еврозоната), заяви Ципрас миналия четвъртък.

Гърция изненада своите кредитори с добри данни за икономическия растеж през второто тримесечие въпреки песимистичния тон по отношение на растежа на голяма част от останалите страни - членки на Еврозоната. На тримесечна база БВП на Гърция нарасна през периода април - юни с 0,2%,  докато международните експертите виждат свиване на гръцката икономика с 0,6% през настоящата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив