20 Май 2024, 23:46 Днес (11) | Вчера (0)

Кредиторите не са искали от Гърция ново орязване на пенсии и заплати

25 Ноември 2013 10:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 ноември 2013, 10:53

Според МВФ, Гърция е постигнала "огромен напредък във възстановяването на фискалната устойчивост"

Представителят на Международния валутен фонд в Гърция Пол Томсън заяви, че "тройката" международни кредитори (Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ) не настояват за "хоризонтални мерки" като допълнително орязване на заплатите и пенсиите, но структурните реформи и намаляването на разхищението на средства са необходими, предаде БТА.

"Съгласни сме с властите, че хоризонталните мерки трябва да се избягват", заяви Томсън в интервю, публикувано в неделния брой на в. "Катимерини".

Той добави, че разбира, че нови фискални мерки биха били трудни и в политически, и в социален план. "Каквито и да са, съкращения на разходите трябва да бъдат насочвани внимателно, така че да бъдат защитени най-уязвимите", подчерта представителят на МВФ.

Томсън призова за облекчаване на ограниченията за колективни съкращения в частния сектор, което по думите му би помогнало за справяне с безработицата, тъй като ще окуражи компаниите да откриват работни места без да се страхуват, че няма да могат да съкратят персонала, ако нещата не потръгнат.

Представителят на МВФ подчерта още, че стигналото до задънена улица реформиране на държавния сектор трябва да продължи и отбеляза, че "все още е табу да се говори за уволняване на нерезултатните служители".

В заключение Томсън посочи, че Гърция е постигнала "огромен напредък във възстановяването на фискалната устойчивост" и добави, че страната е на път да отчете първичен излишък, "което е важен крайъгълен камък".

На въпрос защо преговорите с тройката се бавят, той посочи, че има "голям брой сложни въпроси", включително новия данък върху собствеността. Представителят на МВФ отбеляза също, че гръцките банки са "цялостно рекапитализирани".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив