19 Април 2024, 17:28 Днес (10) | Вчера (11)

Кризата в еврозоната е най-голямото предизвикателство за застрахователите

20 Ноември 2012 14:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 ноември 2012, 14:35

Това се налага като извод от продължаващите стрес-тестове на застрахователите и презастрахователите, които прави рейтинговата агенция A.M. Best

 

Независимо от факта, че капитализацията на застрахователната индустрия е висока, финансовата криза в еврозоната е едно от най-големите предизвикателства за компаниите от сектора.

Това се налага като извод от продължаващите стрес-тестове на застрахователите и презастрахователите, които прави рейтинговата агенция A.M. Best.

A.M. Best продължава да смята, че понижаването на рейтингите на някои европейски застрахователи се дължи основно на инвестициите им в испански и италиански сверенен дълг, както и в европейски финансови институции.

Независимо от промените в балансите, приходите от операции при повечето застрахователи остават на добро ниво. В контекста на глобалните загуби от природни катастрофи през миналата година, обявените финансови резултати са достатъчно високи. Според аналитиците на агенцията, същото може да се очаква и през текущата година.

Според A.M. Best, водещите европейски застрахователи ще успеят да удържат позиции и при значително по-нестабилен пазар, дори и при по-лоша среда от предвидената в стрес-тестовете.

Отделно – условията, в които работят европейските застрахователи се различават немалко на отделните пазари.

Например секторът на общото застраховане в Германия отчете ръст през 2011 година, като продължава да демонстрира устойчивост и през текущата. Ниските лихвени нива принуждават застрахователите да увеличават тарифите, както и да разширяват инвестиционните си портфейли в сектори, които осигуряват по-висока доходност.

Френската застрахователна индустрия съобщи, че се е възстановила до предкризисните нива през 2011 г., основно благодарение на „снизходителната” природа и малкия брой искове вследствие на природни катастрофи.

Италианските застрахователи основно се фокусираха върху получаването на техническа печалба и повишиха тарифите във връзка с нестабилността на пазарите. През миналата година най-осезаемо бяха повишени тарифите при задължителната „Гражданска отговорност”, независимо от големия брой новорегистрирани автомобили. Причината е изключително ниската степен на проникване на задължителната полица, особено в южните райони на Апенините.

Слабата икономика на Испания и общата финансова среда доведоха до сериозно търсене на рисково застраховане. Въпреки условията застрахователният пазар остана активен, посочват още от агенцията.

Според A.M. Best в страната се наблодава и следното – ниската икономическа активност доведе след себе си и свиване на исковете към застрахователната индустрия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив