23 Юни 2024, 05:23 Днес (0) | Вчера (0)

Кризата на японското застраховане

29 Ноември 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Слабият фондов пазар не пощади и най-стабилните

Междинните финансови резултати, обявени от водещите японски застрахователни компании в началото на тази седмица, могат да се определят в най-добрия случай като разочароващи. Резкият срив на фондовия пазар за последните шест месеца до септември само хвърли съчки в огъня на кризата, овладяла финансовата система.
Всички най-големи застрахователни компании в страната без изключение докладваха спад в коефициентите си на платежоспособност ­ основното мерило на финансовата им стабилност. Дружествата обясниха влошените резултати със спада на котировките на ценните книжа в първата половина на фискалната година. Средният индекс Nikkei загуби 15% от стойността си за периода април - септември, достигайки рекордно ниското от деветнайсет години насам ниво през ноември.
"Нипон лайф", лидерът на сектора, обяви, че коефициентът им на платежоспособност е паднал до 632% в края на септември, сравнено със 714.4% през март. Компанията, която се смята за най-силната в страната, каза, че е загубила 340 млрд. йени (2.8 млрд. долара) през миналата година поради негативна разлика между задълженията към държатели на полици и нивото на възвръщане на инвестициите.
В славните дни на 1980 г. японските застрахователи предлагаха гаранционни плащания до 5.5%. След като се спука балонът на надутите активи обаче, дружествата се оказаха изправени пред негативната разлика, причинена от почти нулевите лихвени равнища и срива на фондовите пазари до невиждани от две десетилетия насам нива. Упоритата ерозия на активите вече доведе до колапса на седем животозастрахователи от 1997 г. насам.
Хейзо Такенака, икономическият цар на Страната на изгряващото слънце, заяви в началото на седмицата, че правителството обмисля идеята да намали гарантираните плащания.
"Всички възможности, които изследваме в момента, включително намаляването на гарантираните плащания, имат своите плюсове и минуси. Затова трябва да анализираме обстановката от една по-широка гледна точка" ­ заяви Такенака.
Плановете за предприемане на подобни мерки обаче срещнаха ожесточена опозиция. Кредитната агенция "Стандард енд Пуър" предупреди, че намаляването на гарантираните плащания ще бъде равносилно на неизпълнение на задълженията по договора и всяко дружество, което си позволи да направи това, ще бъде съответно санкционирано, получавайки по-нисък рейтинг.
В опит да отслабят влиянието на сриващия се фондов пазар почти всички животозастрахователи обявиха в началото на седмицата, че ще орежат инвестициите си в местни компании и ще се пренасочат към държавни ценни книжа. Докато възвръщаемостта по японските държавни облигации е незначителна с бенчмарк на десетгодишните JGB под 1% ­ те все пак остават по-безопасната алтернатива на корпоративните книжа.
"Застрахователите се насочват към ДЦК, защото просто нямат друг избор" ­ кометира Тасуо Куроги, кредитен анализатор към "Стандард енд Пуър". ­ "Условията за тези компании не са се променили ­ все още наблюдаваме ефекта на слабия фондов пазар и негативните разлики."
"Дай-ичи лайф", представител на челната тройка в сектора, заяви, че коефициентът им на платежоспособност е паднал до 569.2%, сравнено с 593% в края на март. "Сумитомо лайф" обявиха, че ще се освободят от японските си корпоративни книжа. "Асахи лайф", набедени за най-нестабилния застраховател в сектора, се оплакаха, че съотношението на прекратени полици е скочило до 7.4% спрямо 4.9% година по-рано. Коефициетът на платежоспособност на "Асахи лайф" наближава 400% ­ опасно близо до изисквания минимум от 200%.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8246
GBP 2.4796 2.4887 2.3142
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив