29 Март 2024, 12:10 Днес (5) | Вчера (11)

Кризата направи гърците въздържатели

14 Ноември 2014 09:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 ноември 2014, 09:33
grreporter.info

Заради немотията южните ни съседи пият повече вино и бира

Икономическата рецесия в Гърция е намалила консумацията на спиртни напитки на доста ниски нива, особено що се отнася до употребата им в заведения, пише гръцкият всекидневник "Катимерини”, цитиран от електронното издание GRReporter.  Последователните увеличения на данъците, както и на акциза, който от 2009-та е нараснал със 125 на сто и вече стига до 25,50 евро за литър алкохол, са основните причини за спада на потреблението, сочат резултатите от изследване на компанията Infobank Hellastat. Заслужава да се отбележи, че акцизът на произведените в Гърция напитки е почти на половината на този, който се налага на вносния алкохол - около 12,75 евро за литър.

Въз основа на пазарни преценки, общата консумация на алкохол през 2013 г. е спаднала под 120 000 хектолитра. През 2008 г. тя е достигнала до 226 000 хектолитра. Следователно спадът е от около 45 на сто от периода преди началото на икономическата криза.

Все пак, намалението през 2013-та е доста по-ниско в сравнение с това през предишните години. Най-голям спад се отчита в консумацията на уиски (30 на сто от общото намаление) и узото.

Потреблението на местно произведени напитки следва спада на вносните. През 2013 г. са били консумирани 57 371 хектолитра гръцки алкохол – количество по-ниско със 7,1 на сто в сравнение с 2012-та. Консумацията на узо миналата година е била 33 283 хектолитра и е отчела спад от 4,5 на сто. Наблюдава се обаче забавяне на спада след рекордното понижение от 27 на сто през 2012 г.

Въпреки това дейността на гръцките дестилерии през 2013 г. показва стабилизация. Общото произведено количество алкохол се е повишило с 1 на сто и е достигнало до 167 860 хектолитра благодарение и на износа. Това показва, че компаниите в сектора и особено производителите на узо са успели да се защитят от спада на вътрешното потребление за сметка на търсенето в чужбина.

Основните фактори, които са повлияли на поведението на гръцките потребители, са ограничените доходи и високите цени на алкохола. Това сочи и промяната в предпочитанията от по-скъпите вносни алкохолни напитки към по-евтини, като бира и вино, както и към гръцки питиета като ципуро и узо. Дестилериите и фирмите за продажба на едро обаче не са се възползвали напълно от тази промяна, тъй като гръцките потребители са се настроили най-вече към по-евтините наливни напитки.

Паралелно с това увеличението на данъците е предизвикало бъро нарастване на контрабандата и фалшификацията на алкохол, които причиняват нелоялна конкуренция и загуби за държавната хазна. Незаконните практики се ширят най-вече в производството на ципуро, поради факта, че остарялото законодателство позволява на хиляди малки производители да дестилират алкохол без никакъв контрол. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив