19 Април 2024, 02:59 Днес (0) | Вчера (11)

Кристалина Георгиева: Готова съм да бъда подложена на изпитание

26 Септември 2019 14:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 септември 2019, 13:13

МВФ избра Георгиева за свой управляващ директор

Новият управляващ директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че е "готова да бъде подложена на изпитание" в момент, в който войните в глобалната икономика настъпват по няколко фронта, съобщава Нова телевизия. Българската икономистка говори малко, след като беше потвърдено, че тя ще наследи на поста Кристин Лагард начело на най-голямата кредитна институция в света. Тя ще встъпи в длъжност на 1 октомври. Георгиева преди това беше вторият човек в Световната банка и става първи лидер на организацията от развиваща се икономика. Традиционно, шефовете на МВФ се избират от икономически могъщи държави в Западна Европа като Франция и Германия. Французойката Лагард напусна поста за да смени Марио Драги като президент на Европейската централна банка – или централната банка на Еврозоната.
Кристалина Георгиева ще управлява МВФ в момент на нарастващ протекционизъм в глобалната икономика – резултат от политиката на Доналд Тръмп "Америка първа", заради която се отказа от редица споразумения и започна търговска война с Китай, пише Скай. Ефектът й се усети по целия свят с намаляване на търсенето, което навреди на държавите, зависещи от износа.
Несигурността около Brexit продължава да оказва силен натиск върху икономическата криза в Аржентина, която в момента е предмет на програма на МВФ и ще бъде основен приоритет в момент, когато страната върви към трудни избори. Финансовите пазари са в нервна възбуда заради страховете от глобална рецесия.
Георгиева, която беше единствената номинация за поста в МВФ, заяви пред репортери, че предизвикателствата пред Фонда включват справянето с високите дългове на някои държави.
"Предупредителните сигнали са навсякъде и ние трябва да бъдем готови да бъдем поставени на изпитание", заяви Георгиева. "Моят незабавен приоритет в МВФ ще бъде да помогна на членовете да минимизират риска от кризи и да бъдат готови да се справят със сривове".
Икономисти твърдят, че очакват, че Кристалина Георгиева ще се фокусира върху борбата с неравенствата, проблемите на околната среда и нуждата повече ресурси да бъдат насочени към развиващите се държави, тъй като това са проблемите, с чието решаване тя беше известна в Световната банка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив