25 Април 2024, 04:26 Днес (0) | Вчера (12)

Кристалина Георгиева: По-бързо плащайте на перничани

02 Октомври 2012 14:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 октомври 2012, 16:26

80% от хората, пострадали най-сериозно от земетресението в Перник, са получили компенсация или са в процес да я получат

Еврокомисарят Кристалина Георгиева призова за по-бързо изплащане на държавната помощ за пострадалите от земетресението в Перник. "Добре е да бъде по-бързо, защото хората са притеснени, те имат нужда от това да знаят, че до зимата ще получат тази помощ" - коментира еврокомисарят за реакция при кризи, цитирана от БНР.

 

Кристалина Георгиева все пак отбеляза постигнатия напредък с отпуснатите от правителството 15 млн. лв., но констатира, че изпълнението е бавно дори когато финансирането е налице.

"И тук имат отговорност и местните органи на властта, те също трябва да изпълняват задълженията си. Надявам се, че до настъпването на зимата най-сериозните проблеми ще бъдат решени" - заяви още българският еврокомисар.

Кристалина Георгиева призова към търпение от страна на хората за решаването на не толкова сериозните проблеми.

80% от хората, пострадали най-сериозно от земетресението в Перник, са получили компенсация или са в процес да я получат, съобщи еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

В Перник земетресението не нанесе сериозни щети на много хора, но за най-засегнатите сега се работи така, че всички да получат в рамките на този месец помощ от държавата, посочи Георгиева. От европейски фондове е финансирано компенсирането на засегнатото население. От социалните фондове на Европа е платена компенсация. Също така от тези фондове могат да се финансират безработни в Перник, които да участват във възстановителните работи. Успех е тогава, когато 100 % от най-засегнатите са компенсирани, изтъкна еврокомисарят. Работи се по изграждането на сглобяеми къщички, а правителството е отделило над 15 млн. лева, припомни Георгиева.

Тя препоръча социалните фондове да финансират строителни бригади, които да могат да ремонтират къщите на по-малко пострадалите. Трябва да има предложения от местната власт. Надявам се до настъпването на зимата най-сериозните проблеми да са намерили своето решение, каза още българският еврокомисар.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив