06 Май 2024, 22:35 Днес (0) | Вчера (1)

Кристалина Георгиева: Страхът от фалит спъва предприемаческия дух на българина

17 Август 2015 11:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 август 2015, 10:14

Според зам.-председателя на Европейската комисия страната може да направи законови промени за улеснение на фалитите

"След 7 години на тежка криза, инвеститорите са притеснени от това да извадят своите пари и да ги влагат в реалната икономика", коментира зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред БНТ. По думите ѝ планът "Юнкер" цели именно решаването на този проблем в европейската икономика.

В България има няколко области, където полето за инвестиции е сравнително голямо, каза Георгиева и изброи сфери като енергийната ефективност, и екологичното земеделие. "България има много ликвидност във финансовата система, а парите спят и не работят за българската икономика", коментира еврокомисарят. Според нея в страната има прекалено големи опасения от рисковете.

"У нас фалитът е срамно нещо и той на практика вади предприемаческия дух на българина извън полето на икономиката", коментира тя. Кристалина Георгиева даде пример със САЩ, където има фонд "Втори шанс" и където по думите й фалитът е една от добрите мерки. Според зам.-председателя на ЕК страната може да направи законодателни промени, свързани със сроковете на отговорност след фалит, така че процедурите да бъдат улеснени, а тези предприемачи да може отново да се включат в икономиката.

Георгиева посочи, че през новия програмен период България ще получи 32 млрд. Евро, което прави страната най-големият нетен бенефициент в Европейския съюз. "Много се радвам, че може от европейския бюджет да работи българската икономика, но почти изцяло растежът, който имаме днес, идва от там, а не от частни инвестиции", допълни Георгиева. Според нея е важно да се види какво пречи на парите да тръгнат към икономиката и как да се премахнат пречките. Един от пшроблемите според нея е мудното законодателство.

Тя коментира и средствата, които ЕК отпуска на различните европейски страни за справяне с бежанската криза. България ще получи 72 млн. евро.

"Аз лично смятам, че България има нужда от повече финансиране и трябва много внимателно да прецени момента да кандидатства за още средства", каза Кристалина Георгиева. По думите й е много важно страната да усвои максимално добре средствата.

В коментар на днешна публикация във в. "Сега", че над 5600 бежанци може да бъдат върнати Европейския съюз в България, Георгиева уточни, че това са случаи, които тепърва могат да бъдат разглеждани. "Това не означава, че над 5 хил. души са си стегнали куфарите. Много от тези 5 600 души вероятно в момента мислят за това какви причини да зитъкнат, за да не бъдат върнати в България", каза зам.-председателят на ЕК. Според нея в момента Европа е в най-тежката ситуация по отношение на имигрантската вълна след Втората световна война. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив