13 Май 2024, 00:01 Днес (0) | Вчера (0)

Кристин Лагард: Г-20 да се фокусират върху заразния ефект от провежданите политики

22 Февруари 2016 11:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 февруари 2016, 10:45

"Асинхронните" парични политики на САЩ, Япония и ЕЦБ трябва да бъдат преразгледани и по-добре координирани

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 трябва да се фокусират върху потенциалните нежелани глобални икономически разпространения от водените от тях политики на предстояща им пред настоящата седмица среща в Шанхай, Китай, предаде БНР.

"Смятам, че Г-20 ще трябва да се съсредоточи върху потенциалното разпространение и върху комбинацията на различните политики, водени от отделните страни, които играят съществена роля в момента", посочи Лагард пред репортери, след като през миналата седмица тя беше преизбрана за втори петгодишен мандат като лидер на водещата международна финансова институция, базирана във Вашингтон.

Кристин Лагард отбеляза, че настоящите "асинхронни" парични политики на САЩ, Япония и ЕЦБ трябва да бъдат преразгледани и по-добре координирани. Тя също така каза, че министрите от Г-20 трябва да проучат взаимодействията на техните фискални политики и провежданите от тях структурни реформи.

Според нея, при по-добра координация на тези политики, най-големите икономики в света могат да подобрят доверието на пазара и да ограничат т.нар. "вторичен ефект" върху останалата част от 188-те страни - членки на МВФ и то в момент, когато редица страни - износителки на петрол и на други суровини изпитват финансови затруднения на фона на забавящата се китайска икономика.

Финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20 ще се срещнат в Шанхай на 25-и и 26-и февруари в момент, когато световните финансови пазари са разтърсени от прекалено евтиния петрол, от много ниските цени на останалите суровини и от несигурността, свързана с темповете на растеж на икономиката на Китай.

Лагард добави, че преходът на Китай към по-потребителски ориентирана икономика "няма да представлява разходка в парка" и ще доведе до икономически затруднения и сътресения, но тя смята, китайските лидери разбират своето значимо влияние върху световната икономика, когато те взимат важните решения за преструктуриране на икономиката. В тази връзка шефът на МВФ призова китайските лидери да съобщават по-ясно своите политически намерения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив