18 Април 2024, 11:37 Днес (3) | Вчера (11)

Кристин Лагард: Забавянето на Китай представлява основен риск за глобалната икономика

23 Септември 2015 12:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 септември 2015, 11:16

През октомври МВФ ще обяви своите актуализирани икономически оценки

Има засилване на низходящите рискове пред глобалния икономическия растеж, като слабите икономически перспективи ще направят по-трудно отколкото в миналото постигането на целите за развитие на световната икономика, заяви снощи Управителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард, предаде БНР.

В своя реч пред института "Брукингс" Лагард подчерта, че понастоящем забавянето на китайската икономика представлява основен риск в световен план, но въпреки това тя се надява, че световните лидери ще приемат дневeн ред за устойчиво развитие през следващите 15 години на предстоящата от 25-и до  27-и септември среща на върха на ООН в Ню Йорк.

Би било много по-лесно, ако растежът в световен план е между 5,5% и 6%, а не колкото е в момента, посочи тя. През октомври МВФ ще обяви своите актуализирани икономически оценки, след като през юли Фондът прогнозира глобален растеж от едва 3,3% през настоящата година и от 3,8% през 2016-а година.

Според Лагард низходящите рискове пред световните икономически перспективи са се увеличили, включително от по-ниските цени на суровините, преустройството на провежданите парични политика и тяхното отражение върху съответните валути, както и от по-бавния растеж в Китай. Забавянето на китайския растеж беше предвидимо и прогнозирано, но неговите последици и заразният ефект за региона вероятно ще бъдат по-големи, отколкото се очакваше, предупреди шефът на МВФ само часове преди да бъдат оповестени резултати от последно проучване, показващо влошаване на промишлената активност в Китай през септември до шест и половина годишно дъно.

Екипът икономисти на МВФ смята, че изграждането на солидни публични финанси, инвестиции в образованието, орязване на енергийните субсидии и задълбочаване на финансовите пазари са сред политиките, които страните трябва да преследват, за да подкрепят едно устойчиво глобално икономическо развитие. Структурните реформи ще помогнат за осигуряване на оптимално използване на ресурсите, включително политики за увеличаване на производителността в селското стопанство, увеличаване на разходите на инфраструктурата и повече инвестиции в образованието.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив