29 Март 2024, 06:50 Днес (0) | Вчера (11)

Кристин Лагард е готова за нов мандат като Управляващ директор на МВФ

21 Януари 2016 14:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 януари 2016, 12:47
Под лиценза на creativecommons

Международният валутен фонд обяви, че от днес започва да приема заявления за възможно най-високия пост на базираната във Вашингтон организация - този на Управляващ директор, тъй като настоящият мандат на Кристин Лагард трябва да изтече на 5-и юли тази година

През миналия октомври Лагард заяви, че тя е открита за идеята да поеме втори ръководен мандат в световния кредитор, като някои официални представители вече заявиха, че ще я номинират за нов мандат през 2016-а година. 

По-рано днес британският финансов министър Джордж Озбърн заяви: В момент, когато светът е изправен пред това, което определям като "опасен коктейл от рискове", аз вярвам, че Кристин има визията, енергичността и проницателността, за да помогне за направляване на световната икономика през следващите години. 

По този начин Озбърн даде ясен знак, че властите в Лондон ще номинират Кристи Лагард за втори мандат начело на МВФ. 

Подкрепа за настоящия шеф на Фонда даде и френския премиер Мануел Валс, който използва участието си на годишната икономическа среща в Давос, за да даде рамо на Лагард. Френските власти подкрепят Кристи Лагард, заяви Валс и добави, че финансовото министерство на Франция ще направи официално изявление по този въпрос в Париж този петък. 

Лагард е на настоящия ръководен пост от 2011-а година насам, като бордът на директорите на МВФ очаква, че процедурата за избор на нов изпълнителен директор ще бъде завършен до март. Сегашният директор на Фонда се радва на добра репутация сред световните лидери и изглежда, че на този етап Кристин Лагард все още няма сериозни претенденти за горещия стол. 

Поканата за представяне на потенциални кандидати е подобна на тази, която беше използвана през 2011-а година, което означава, че конкретните лица могат да бъдат номинирани от управителното тяло на Фонда или от неговия изпълнителен директор. Изпълнителният съвет прие открит, базиран на качествата прозрачен процес за номинации, като ние ще се стремим да постигнем решение с консенсус, заяви членът на Изпълнителния съвет на МВФ - Алексей Мозин. 

От друга страна обаче, бъдещата кариера на настоящия шеф на МВФ може да поеме коренно различен път през следващите месеци поради факта, че през декември френски съд поиска да бъде стартиран съдебен процес спрямо Лагард по обвинения за небрежност, когато тя е била министър на финансите на Франция, с оглед на предполагаемата й роля при изплащане на обезщетение за 400млн. евро на бизнесмена Бернар Тапи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив