25 Април 2024, 17:04 Днес (13) | Вчера (12)

Куба обмисля въвеждането на криптовалута като част от мерките за справяне с икономическата криза

03 Юли 2019 17:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2019, 17:21

Комунистическото правителство на Куба заяви във вторник, че проучва възможността за използване на криптовалута като част от поредица от мерки за стимулиране на местната икономика, която се намира в условията на задълбочаваща се криза в резултат и на засилените санкциите от страна на САЩ, съобщават Ройтерс и БНР.

Криптовалутите, които позволява финансовите операции да се извършват анонимно, се използват като инструмент за заобикаляне на капиталовия контрол. Най-важният съюзник на Куба - Венецуела, въведе през миналата година своя криптовалута, която имаше за цел да се избегнат  американските санкции и огромния проблем с хиперинфлацията, въпреки че и досега този проект не се оказа много сполучлив.

Неефективната държавна икономика на Куба е изправена пред криза поради рязкото намаление на помощта във Венецуела, по-ниския износ и затягане на валидното от десетилетия насам търговско ембарго на САЩ по време на настоящия президент Доналд Тръмп.

Новите мерки, обявени на кръгла маса по държавната телевизия от президента Мигел Диас-Канел и неговото правителство, ще повишат доходите за около една четвърт от населението на страната и ще задълбочат пазарните реформи в една от последните икономики от съветски тип, които бяха стартирани от предишният президент на островната държава Раул Кастро.

Целта е да се повиши националното производство и търсене, за да се стимулира икономическия растеж, тъй като санкциите от страна на САЩ са насочени към туризма и чуждестранните инвестиции. Мигел Диас-Канел, който пое ръководството на страна през април 2018-а година, заяви, че правителството работи върху подробностите по изпълнението на тези планове.

"Ние изучаваме потенциалното използване на криптовалута в нашите национални и международни търговски сделки и работим по въпроса заедно с академичните среди", отбеляза министърът на икономиката Алехандро Гил Фернандес.

Най-популярната мярка в новия пакет с реформи вероятно ще бъде повишаването на някои пенсии и заплати за работниците в държавната администрация, социалните служби и държавните медии, с което средните месечни заплати в тези сектори ще достигнат 44,5 щатски долара от досегашните около 25 долара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив