20 Април 2024, 17:17 Днес (0) | Вчера (10)

Купуваме и продаваме биткойни от автомати в мола

08 Януари 2021 09:04 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 януари 2021, 09:07

Машини проверяват истинността на банкнотите

Автомати за биткойн улесняват потребителите, които желаят да закупят дадено количество от дигиталната валута. Машините наподобяват банкови ATM-и, като може да се намерят в молове, търговски центрове и други публични места. Транзакцията отнема минути, а инструкциите за това как да се осъществи тя се получават на място от всеки потребител, пише в. Монитор. Всъщност автоматите дават възможност за обмен с биткойн или друга дигитална валута, в зависимост от това кой е операторът на машината. Тук се включват етериум, литкойн, монеро и други е-валути. Вариантите са няколко - конвертирането на физически пари в криптовалута или обръщането на е-валутата във физически пари. Подобно на тегленето на пари от банкомат, първата крачка е потребителят да посочи каква сума или какво количество желае да вземе. След като въведе стойността, машината изчислява дали сумата е налична и тогава продължава с транзакцията. На екрана се изписва какво количество биткойн или друга валута трябва да се изпрати, за да се вземат физическите пари. След като изпрати сумата, потребителят получава SMS, че транзакцията е извършена и автоматът дава парите. Важно е да се отбележи, че самият автомат не пази криптовалути. Реално той ги обменя чрез дигитални портфейли, като в сайта на оператора е посочено с кои портфейли работи. Ако нямаме инсталиран портфейл на телефона, машината помага при целия процес на сваляне, като дава инструкции, и след което продължава с транзакцията.
При закупуване на биткойн, автоматът сканира дигиталният ни ключ, който е уникален за нашата сметка с биткойн, и показва къде да се вкарат банкнотите. При изпращане на пари към машината, на екрана се изписва какъв е еквавилентът на сумата в дадената е-валута. Като вкараме физически пари, за да получим дигитални такива, то машината проверява истинността на банкнотите, дали не са увредени и негодни за използване.
Предимствата на това да се купуват дигитални валути по този начин или да се взимат физически пари от подобни автомати не са малко. Така се спестяват време, усилия, както и някои други разходи, които иначе бихме направили. Това са например банковите такси, които обикновено плащаме при теглене на суми от банкомат - те варират на база това дали използваме автомат на нашата банка, като така таксата е под левче, или дали е на чужда банка, като сумата набъбва на 2-3 лв. Тук отново има такса, която обаче е значително по-ниска.
Вчера в късния следобед стана ясно, че биткойнът е достигнал нов исторически връх е поскъпнал до биткойнът поскъпна с 2,73 на сто до достигна 38 100 долара, сочат данните на портала CoinDesk, цитирани от Ройтерс.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив