29 Март 2024, 01:32 Днес (0) | Вчера (11)

Към Агенция „Митници“ се създава Звено за информационна сигурност

30 Декември 2015 14:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 декември 2015, 11:47

Министерският съвет направи промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници“, с които се закрива митница „Свиленград“ и се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление

Със закриването на митница "Свиленград" се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация.

Звеното за информационна сигурност ще осъществява контрол за спазване изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, ще организира и осъществява политиката за информационна сигурност на Агенция "Митници" с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията. Една от основните функции на звеното е да ръководи дейностите, свързани с постигане на мрежова и информационна сигурност на Агенция "Митници", както и да следи за прилагането на стандартите, политиките и правилата за информационна сигурност и управление на риска в администрацията в съответствие с целите за мрежова и информационна сигурност. Новото административно звено ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост и материалните активи на Агенцията в областта на информационните и комуникационните технологии, ще разработва и предлага иновативни решения и архитектури за подобряване на информационната сигурност на Агенцията.

С акта се разширяват функциите на дирекция "Митническо разузнаване и разследване" в Централно митническо управление, като се засилват координацията, контролът и ръководството върху цялостната дейност в рамките на Агенцията със специализирано техническо оборудване и технически средства с източници на йонизиращи лъчения. Предвижда се да се създаде денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа. С промените в Устройствения правилник на Агенцията се актуализират и прецизират функциите на дирекции "Финансово-стопански дейности и обществени поръчки", "Митнически режими и процедури", "Митническо разузнаване и разследване" и "Управление на собствеността и логистика" в Централно митническо управление.

Структурните промени в Агенция "Митници" се правят без промяна в общата численост на персонала.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив