19 Април 2024, 04:48 Днес (0) | Вчера (11)

Кюлев щял да прави български консорциум за ДСК

15 Септември 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

В момента вървят преговори за създаването на голям консорциум от български банки, който да кандидатства за приватизацията на Банка ДСК.

Лично аз ще участвам в него. Това заяви в края на миналата седмица собственикът на Росексимбанк, а отскоро и на ДЗИ Емил Кюлев. Когато получаваше удостоверенията за акциите на ДЗИ, бизнесменът си пожела: "През тази година ДЗИ, през следващата - ДСК."
Според него бившата спестовна каса непременно трябва да бъде купена от български институции, за да "остане поне един инструментариум, който да провежда позитивна политика спрямо българския бизнес". "Банките в страната, които са собственост на чуждестранни инвеститори, не кредитират достатъчно местните предприемачи", допълни още Кюлев.
"Смешно е да се твърди, че български фирми ще се обединят, за да вземат най-добрата банка. Такива изказвания са вредни за бъдещата сделка", контрира изказванията на Кюлев главният изпълнителен директор на Банка ДСК Красимир Ангарски. Според него за подготвяната за продажба институция има проявен интерес от четири-пет водещи и стабилни банки. "В стратегията за приватизация на ДСК е записано, че банката трябва да бъде продадена на по-добра от нея институция, такава няма в България", допълни още Ангарски. Известно е още, че правителството иска да получи за ДСК поне 200 млн. евро.
Междувременно преди приватизацията добрите новини около ДСК не секват. След като преди десетина дни тя бе избрана за най-добрата банка на България за 2002 г. от престижното британско списание "Банкер", в петък стана известно, че рейтинговата агенция "Муудис" е оценила българската кредитна институция, с рейтинг "В2". Оценката за краткосрочни и дългосрочни депозити в чуждестранна валута е "В2" със стабилна перспектива, а рейтингът за дългосрочни депозити е "В2", което е максималното ниво за страната, тъй като рейтингът на България за същия показател е също "В2". Според "Муудис" оценката за финансова стабилност на ДСК се определя от лидерската й позиция в банкирането на дребно. Очакванията на агенцията са приватизацията на българската банка да осигури допълнителен потенциал за развитието й. До края на август ДСК е реализирала рекордна печалба от 40 млн. лв., колкото са прогнозите за цялата година. Раздадените кредити са за 270 млн. лв., което означава, че на ден се разрешават по около 620 заема.

Борислав Йорданов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив