27 Април 2024, 14:16 Днес (0) | Вчера (11)

Лабораторията на ВМА увеличава капацитета за обработка на пробите за наркотици и алкохол на шофьорите

18 Септември 2023 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 септември 2023, 15:29
Министерски съвет

Министър-председателят беше категоричен, че решението на проблема с бавната обработка на пробите не е толкова в разкриването на нови лаборатории, а в обезпечаването на вече съществуващите с оборудване и добре подготвени кадри

Три пъти повече проби ще може да обработва химико-токсикологичната лаборатория във Военномедицинска академия (ВМА), което значително ще ускори проверката на кръвните проби за наркотици и за алкохол на шофьорите. Със средства от бюджета, в рамките на два месеца лабораторията ще бъде дооборудвана с необходимата апаратура, ще бъдат обучени и допълнителни шестима специалисти. С увеличения капацитет тя ще работи денонощно, на трисменен режим, като по този начин максимално бързо ще се обработват както новопристигналите проби, така и забавените близо 900 проби, натрупани от края на месец април досега.
"Работим много сериозно по проблема с войната по пътищата и по-специално за борбата с дрогираните и пияните шофьори", заяви министър-председателят акад. Николай Денков, който днес се срещна с началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и с ръководителя на химико-токсикологичната лаборатория на ВМА проф. д-р Васил Атанасов. В разговора участва и министърът на отбраната Тодор Тагарев.
След като се запозна на място с възможностите на лабораторията, премиерът посочи, че именно ВМА е едно от местата, където е възможно в кратки срокове да бъде ускорен процесът по обработка на пробите. Лечебното заведение има добре работеща лаборатория, която бързо може да се реорганизира и в нея работят едни от най-добрите специалисти в България.

"Фокусът трябва да бъде върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния анализ, защото това е бавният етап – затова е важно да се осигури и необходимият брой подготвени висококвалифицирани специалисти", изтъкна акад. Денков.

Министър-председателят беше категоричен, че решението на проблема с бавната обработка на пробите не е толкова в разкриването на нови лаборатории, а в обезпечаването на вече съществуващите с оборудване и добре подготвени кадри. Министър-председателят благодари на началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски за усилията и ангажираността по тази важна за обществото тема.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив