30 Април 2024, 23:04 Днес (13) | Вчера (10)

Лагард: Икономиката на еврозоната може да стагнира през следващите няколко тримесечия

25 Октомври 2023 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 октомври 2023, 11:24

Според шефа на ЕЦБ борбата с инфлацията върви добре

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че икономиката на еврозоната е изправена пред стагнация през следващите няколко тримесечия и има опасности от спад, въпреки че рисковете за цените са станали по-балансирани, съобщава агенция Блумбърг, цитирана от БНР.
В разговор в понеделник с председателите на ЕК - Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет - Шарл Мишел и на Еврогрупата Пасхал Донохо, Кристин Лагард също така е посочила, че борбата с инфлацията върви добре, но липсата на регионално споразумение за фискалните правила се превръща в проблем, посочиха пред Блумбърг източници, настоявайки за анонимност, тъй като дискусията е била поверителна.
Чувството на Лагард за увереност в напредъка при борбата с инфлацията контрастира с неотдавнашните коментари, които предполагат, че основният ръст на цените остава "повишен". За самата икономика тя е отбелязала, че заетостта се задържа стабилна, но все пак показва признаци на известно отслабване.
Ръководителят на ЕЦБ също така отбеляза, че пазарите са склонни незабавно да реагират на европейските разделения относно Близкия изток или други подобни позиции и каза, че различията между различните страни ще бъдат по-големи, ако блокът не се обедини повече.
Според източниците на Блумбърг, Лагард също така се е оплакала, че липсата на навременно споразумение за това как да се тълкува Пакта за стабилност и растеж на ЕС през януари 2024 г., когато ще бъде възстановено правилото, ограничаващо бюджетните дефицит до 3% от БВП, е проблем, тъй като рискува да окаже натиск върху ЕЦБ да направи повече по отношение на паричната политика.
Паскал Донахю, който ръководи Еврогрупата, състоящата се от финансовите министри на страните от еврозоната, е отговорил, че залозите са наистина високи за постигане на споразумение тази година и това е изпълнимо, но много трудно.
Междувременно той обеща да засили натиска върху Италия да ратифицира договора за Европейския механизъм за стабилност, като каза, че има реален риск тази стъпка да не се случи и в момента другите правителства не могат да използват този спасителен инструмент, ако настъпи банкова криза, посочиха източниците на Блумбърг, запознати с проведената в понеделник среща. Донахю каза, че въпросът ще бъде повдигнат на срещата на върха на ЕС тази седмица.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък каза по време на срещата, че ще бъде много трудно да се постигне компромис относно фискалните правила, тъй като позициите остават разделечени.
Всички тези изказвания по време на срещата дават решаваща представа за дискусиите между висши служители само дни преди заседанието на ЕЦБ в четвъртък, на което се очаква лихвените ставки в еврозоната да бъдат запазени без промяна след 10 поредни повишения, както и преди лидерската среща на ЕС.
Говорителите на ЕЦБ, на шефа на Еврогрупата и на шефа на Европейския съвет отказаха да коментират съдържанието на разговора, съобщава Блумбърг.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив