24 Април 2024, 10:02 Днес (3) | Вчера (6)

Лагард: Темпераментът на Тръмп вреди на глобалната икономическа стабилност

21 Октомври 2019 15:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 октомври 2019, 13:01

Тя също така предупреди президента Тръмп да не натиска Федералния резерв за по-ниски лихви, защото това може да стимулира инфлацията

Кристин Лагард, която трябва да поеме управлението на ЕЦБ от 1-ви ноември,  заяви, че непредсказуемостта на президента на САЩ Доналд Тръмп оказва влияние върху инвеститорите, които не желаят да поемат рискове, и следователно неговото поведение вреди на световната икономика, а излизането на Великобритания от ЕС ще доведе до понижаване на благосъстоянието, предаде БНР. Говорейки вчера за предаването "60 минути" на телевизия Си Би Ес (CBS), Лагард изтъкна, че балансът на пазара "не трябва да е обект на туитове тук или туитове там", визирайки ежедневните писания на Тръмп в Туитър.
Според доскорошния ръководител на Кристин Лагард, САЩ рискуват да намалят ролята си на глобален лидер и предупреди за тежки последици от търговската им война с Китай.
"Възпитана съм като гражданин на този свят. Рискът, който виждам, е, че Съединените щати са изложени на риск от загуба на лидерството. И това би било просто ужасно развитие", отбеляза Лагард. Тя също така предупреди президента Тръмп да не натиска Федералния резерв за по-ниски лихви, защото това може да стимулира инфлацията. "Когато равнището на безработица е 3,7%, не трябва да желаете да ускорявате икономика твърде много, като понижавате лихвите", каза Лагард и допълни: "Защото рискът, който поемате, е, че тогава цените започват да се покачват. Трябва да сте много внимателни. Знаете ли, провеждането на парична и лихвена политика от страна на централните банки е като да се движите със самолет".
Кристин Лагард посочи, че тя би казала на Доналд Тръмп: "Стабилността на пазара не трябва да е обект на туитове тук или туитове там. Това изисква внимание, мислене, спокойствие и обмисляне, както и рационални решения."
От Белият дом не отговориха веднага на искане за коментар на думите на Лагард.
Според новопостъпващият шеф на ЕЦБ САЩ са били сила за добро, утвърждаваща принципите на върховенство на закона, демокрацията, свободните пазари и уважение към отделния човек.
Тя също така призова политиците да работят за прекратяване на търговската война между САЩ и Китай, която според нея сериозно се отразява на световната икономика, което означава по-малко инвестиции, по-малко работни места, повече безработица, намален растеж.
Финансовите министри централните банкери, които се събраха през миналата седмица във Вашингтон за есенната годишна среща на МВФ и на Световната банка също заявиха, че най-големият риск за световната икономика е свързан с несигурността в сферата на търговията и на търговските отношения. От МВФ пък отбелязаха, че глобалният икономическият растеж се е свил през тази година до най-бавното темпо от последната световна рецесия през 2008-2009 година.
В интервюто си за CBS Лагард се оплака както от американското, така и британското оттегляне от международните връзки, заявявайки, че опитът на Великобритания да напусне Европейския съюз в частното е предизвикал у нея "голяма тъга".
Излизането на Великобритания от ЕС ще доведе до понижаване на благосъстоянието, макар и малко, посочи тя и предупреди, че Брекзит ще се отрази "както на Великобритания, така и на страни като Ирландия, Германия и Холандия".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив