28 Март 2024, 18:32 Днес (11) | Вчера (12)

Латвийската банка ABLV дава ЕЦБ на съд

08 Май 2018 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 май 2018, 08:42

Обвинението е, че ЕЦБ е допринесла за нейния фалит

Латвийската банка ABLV обяви в понеделник, че ще даде на съд Европейската централна банка, обвинявайки я, че е съдействала за нейния фалит, след като преди време кредитната институция беше обвинена, че пере пари, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БНР. Това е най-новото предизвикателство, пред което е изправен надзорния европейски банков орган по отношение на работата му в подобни случаи, за която той е широко критикуван.

По-рано тази година САЩ обвиниха третата по големина банка в Латвия - ABLV за пране на пари и за нарушаване на санкциите спрямо Северна Корея, което в последствие доведе до нейното затварянето и до предизвикване на най-сериозната финансова криза в балтийската държава през последното десетилетие.

Скандалът постави двумилионното население на Латвия в пресата между Русия и Съединените щати и засили дебатите относно контрола върху изпирането на пари в Европа. Последвалият отказ на ЕЦБ да окаже помощ на латвийската търговска банка пък доведе до критики от страна на европейските законодатели относно неспособността на Европейската централна банка да осъществява своите надзорни функции в периферията на единния валутен блок.

ЕЦБ отказа да коментира информацията, че е даден на съд от банката ABLV и се опит да омаловажи нейната роля във фалита на латвийския кредитор, заявявайки, че е тя не е отговорна за мониторинга на прането на пари.

ABLV, която е собственост на двама богати латвийски банкери - Ернест Бернис и Олег Филс, обяви в понеделник, че е подала съдебна жалба в Европейския съд срещу централната банка на еврозоната относно нейната роля за фалита на кредитната институция.

В края на месец февруари ЕЦБ посочи, че ликвидността на ABLV Bank се е влошила значително, което прави малко вероятно тя да изплати дълговете си. След решението на ЕЦБ, включващо и дъщерното дружество на банката в Люксембург, че ABLV "се проваля или вероятно ще фалира", Европейският единен съвет за банково преструктуриране (Single Resolution Board, или SRB), взе реши, че двете кредитни институции не представляват системен финансов риск за съответните държави или за региона на еврозоната и трябва да бъдат ликвидирани от местните власти, а не да бъдат спасявани според правилата на Европейския съюз.

Според адвокатът на латвийската банка Око Хендрик Берендс обаче, ЕЦБ не би трябвало да задейства затварянето на ABLV въз основа на нейното финансово здраве и че кредитната институция би могла да оцелее.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив