05 Юли 2024, 19:10 Днес (3) | Вчера (5)

Лейбъристите ще водят собствена кампания за задържане на Великобритания в ЕС

09 Юни 2015 13:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 юни 2015, 11:39
Под лиценза на creativecommons

Опозиционната Лейбъристка партия ще проведе собствена кампания за задържане на Великобритания в ЕС при провеждането на референдум по въпроса

Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на изказване на висш представител на партията. Това означава, че левите няма да подкрепят кампанията на премиера Дейвид Камерън.

След като спечели убедително изборите за парламент през май, Камерън възнамерява да опита да предоговори отношенията между Великобритания и Европейския съюз преди да проведе референдум за самото членство на страната, което обеща да направи преди края на 2017 г.

Самият Камерън нееднократно посочи, че иска Великобритания да остане в рамките на реформиран Европейски съюз, но не изключва и възможност да проведе кампания в полза на напускане на политическия блок в случай, че преговорите не постигнат желания от него успех.

Говорителят на лейбъристите по външните работи Хилъри Бен обяви, че независимо от това коя позиция заеме Камерън, той няма да води кампания заедно с него. "Това, с което всички са съгласи е, че е необходима ясна кампания "Да" от лейбъристите", заяви Бен пред "Дейли Мирър" и добави, че това не изключва и участието на партията в официалната кампания в полза на оставането в ЕС, която все още се формира.

"Не знаем още как ще изглежда кампанията "Да". Това решение ще трябва да бъде взето по-късно, сега е рано. Няма обаче да седя на една платформа с Дейвид Камерън", добави той.

Позицията на Бен е белег за желанието на левите да избегнат грешките си от миналогодишния референдум за независимост на Шотландия, когато участваха заедно с консерваторите и либералдемократитие в единна кампания срещу отделянето на Единбург.

Решението да работят заедно с останалите партии отчужди част от твърдия електорат на лейбъристите в Шотландия, което доведе до рязко увеличаване на гласовете за Шотландската национална партия, която отне 40 места от левите. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив