19 Март 2024, 13:21 Днес (6) | Вчера (10)

Лекари дерат с по 50 евро за рецепта на морето

11 Юни 2019 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 юни 2019, 09:06

40 лева е прегледът за българи, за 10 лв. мерят кръвното, клиники пазят в тайна цените на манипулациите

Чужди туристи са принудени да броят по 50 евро само за да получат рецепта за лекарство. Толкова е тарифата на докторите в Слънчев бряг за първичен преглед, показа проверка на в.  "Монитор". Рецепта без преглед обаче не се издава. Така чужденците са притиснати до стената и ако искат да си купят лекарство от аптека, олекват с 50 евро за минута при доктора. Ако обаче пациентът трябва да се консултира със специалист, то за вторият преглед се плаща още 50-60 евро, а някъде второто мнение струва и по 80 евро.
В най-големия черноморски курорт Слънчев бряг има няколко супермодерни поликлиники. Те са оборудвани с последна дума на техниката, но цените на медицинските услуги са доста солени. Таксите за преглед и манипулации не са обявени. За ценоразпис с тарифи на изследвания пък изобщо и дума не може да става. Щом някой попита колко ще му струва прегледът с ехограф например, служителките на регистратурите уклончиво избягват отговора, като приканват първо да се мине на преглед, а после лекарят ще прецени. Ако пациентът е по-настоятелен в питането си, могат да го изпратят дори "по дяволите”.
По-благосклонни се оказват в поликлиниките, щом чуят чужда реч. Цени на услуги обаче отново старателно се избягват в разговора. Сметката с внушителна сума идва едва след края на всички прегледи и изследвания. Всъщност информация за цените на докторите дават единствено ужилени пациенти. Чужденци се жалват, че за ехографски преглед поликлиниките в Слънчев бряг им вземали по 45 евро, рентгенова снимка пък струва 40 евро, а скенерът е поне 120 евро. Ако на туриста от чужбина се наложи да вика частна линейка, тогава таксата е 50 евро и то само в границите на курорта. Кръвните изследвания, скенерът и други подобни услуги също се плащат допълнително. Сестринските манипулации - също. Поставяне на една инжекция например струва 10 евро, лекарството се плаща отделно, твърдят служители на туроператорските фирми. За гипсиране на крак или ръка пък ортопедът взема поне 100 евро. Цените на оперативните интервенции също се пазят в тайна и често се договарят на място, но винаги в четирицифрени суми и задължително в евро. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка излиза на летовника от странство минимум 150 евро, и то при условие че не е викал линейка. Оправданието на лекарите е, че чуждите летовници практически не плащат нито стотинка за прегледи и лечение, защото всички си имали здравни застраховки. Сметката изпращали директно на застрахователните компании, които поемали всичко. "Дори често се случва да ни откажат плащане на лечение, което сме провели, или да го платят частично", твърдят медиците от най-големия ни морски курорт.

Българските туристи също са подложени на невиждан рекет. Цените за тях са доста по-ниски от тези за западняците, но непосилни за родните стандарти. Цената на първичен преглед при доктор за българи в Слънчев бряг тръгва от 40 лв., а меренето на кръвно е десетарка. За ехографско изследване се плаща по 30 лева. Туристите могат да разчитат на безплатна медицинска помощ единствено в спешните центрове в Бургас и Варна. Там обаче приемат само ако случаят наистина е спешен и застрашава живота. Ако пипнеш паравирус, причиняващ т. нар. летен грип на морето, единствената алтернатива е да се бръкнеш с една-две стотачки, и то само да ти назначат лечение. Ако лечението изисква инжекции и системи, тогава сметката за настинката набъбва поне до пет стотака. Всъщност цифрите в тайните ценоразписи на докторите по морето са почти еднакви, но за чужденците са в евро, а за българите в лева. Такова е неписаното правило, което се прилага от години.

Близо 170 медици работят в Центъра за спешна медицинска помощ- Бургас. В това число влизат лекари, медицински сестри и фелдшери. Центърът в Бургас има общо 14 филиала - два в Бургас и по един в останалите 12 общини, разположени на територията на Бургаска област. Всички те обслужват население от над 413 000 души, но през туристическия сезон пребиваващите в региона са над 1 млн. души.
Линейките в Бургаско и по Южното Черноморие не достигат, особено през лятото, когато стотици хиляди туристи умножават броя на населението и пациентите. Колко обаче са наличните коли от Центъра за спешна помощ в Бургас отказаха да съобщят. По неофициални данни в целия морски регион на юг работят общо 17 линейки, пет от които са в Бургас. Обществена тайна е, че повечето спешни коли са в окаяно състояние, а има и такива, които са извадени тотално извън строя. В Многопрофилната болница в Бургас разполагат общо с четири други, но те не обслужват спешни случаи, а се използват само за пациенти на болницата, които трябва да бъдат транспортирани до друго лечебно заведение.

Тридесет медицински пункта бяха отворени на плажовете във Варна и курортите Св. св Константин и Елена и Златни пясъци. При необходимост екипите в тях ще оказват спешна помощ на туристите, коментира д-р Иван Иванов, шеф на Диагностично-консултативен център "Света Клементина", която години наред осигурява безплатното медицинско обслужване на плажната ивица. За здравето на почиващите ще се грижат общо 12 лекари - специалисти, 45 сестри, 8 шофьори и 3 линейки. До края на септември те ще дежурят всеки ден от 8 до 18 часа на охраняемите плажове. Пунктовете са оборудвани с всички необходими консумативи, апаратура и медикаменти. Още на 15 май е започнала работата в двата курорта, а от началото на юни са отворени всички пунктове по морето.
Лекарите и тази година са предимно млади хора на средна възраст около 35 години, каза още д-р Иванов. Всички кадри са от Варна, като само двама специалисти рехабилитатори са от страната – двама от София и един от Русе. Те идват всяко лято и се включват в екипите ни. Заплащането е по-високо от това на останалите им колеги, но е оправдано, предвид отговорността и ангажиментите им, коментира още шефът на "Света Клементина".
В същото време по курортите масово закриват медицински кабинети, тъй като туристите това лято са твърде малко, а разходите по поддръжката на материалната база са високи и не са по джоба на всеки.

Един медицински център с четирима лекари на щат обслужва туристите в Албена. За сезона в него временно наемат на работа медицински специалисти от цялата страна, които се трудят в рамките на годишната им отпуска. По всяко време там приемат спешен кабинет, двама дежурни педиатри, един специалист "Уши, нос, гърло”, рентген и лабораторията.

Центърът не работи със здравната каса, но основните заболявания на чужденците се поемат от застрахователите им. Те са застраховани двойно - и в държавите си, и от туроператорите. Кеш се плащат само някои от манипулации, но след това застрахователят възстановява сумата. 10 лв. например е инжекция, венозната инфузия е 40 лева. Единствените, за които няма милост в курорта, са пияните туристи. Някой, прекалил с алкохола, заплаща абсолютно всичко, защото нито един застраховател не покрива риск пиянство. Ако е повикан лекарски екип заради такъв гост, той поема всички разходи – преглед, който струва 80 лв., транспорт, вливане и т.н. – всичко това може да му струва и 300 лв.


Спад на туристите с 15% изчисляват към момента от Бургаската регионална туристическа камара. Заради по-малкото туристи работодатели пестят от персонал, който им е все по-трудно да си осигурят.
Прогнозните оценки показват, че очакваният брой туристи за това лято е над 7,3 млн. души, коментира Румен Драганов от Института за оценка и анализ на туризма. Според техни оценки от началото на годината има над 140 хил. туристи повече, влезли в страната, отколкото миналата година. Спадове се очертават от руски и от германски туристи, обясни Драганов пред бTV. Като причина той посочи връщането на летовниците към дестинации като Турция, Египет и Тунис, както и приземяването на самолетите Boeing 737, което води до недостатъчен капацитет за полети на туристи.
Драганов увери, че през годините в страната ни е имало и по-сериозни спадове, но сме успявали да ги преодолеем.
По думите му ние сме имали дори по-голям спад на тези пазари, но той е бил преодолян. Според него данните трябва да се разглеждат на края на годината, за да се види дали е бил успешен сезонът. Най-много туристи у нас идват от Румъния, следвани от Германия, Турция, Гърция и Полша. Цените за четиричленно семейство за една седмица са приблизително близки – около 900 лв.
По думите на Драганов България предлага вече много добър туристически продукт, сравним с турския и гръцкия, като тази година се отварят няколко хотела у нас с турски мениджмънт. Цените ще бъдат увеличени с 20% в края на следващия месец и с 30% - през август, коментира Румен Драганов.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки в туристическите и търговските обекти в морските курорти, съобщи председателят Димитър Маргаритов. През целия летен сезон в туристическите обекти инспекторите ще проверяват категоризацията и гарантирането на правото на информация за видовете предоставяни услуги в хотелите и къщите за гости, както и за грамажите и цените в менютата на ресторантите.
"Надявам се хотелиерите и ресторантьорите по Българското Черноморие да са подготвили добре своите обекти за новия летен туристически сезон. Всички предпоставки за старта му вече са налице. Ние започнахме нашите проверки първо от местата, за които в минали периоди сме установявали, че има проблем – липсвала е категоризация и е била наложена мярката "временно затваряне”, условията не са отговаряли на необходимото за рекламирания брой звезди. Очаквам от средата на този месец вече всички обекти да работят пълноценно и поетапно да продължим своите проверки”, посочи Маргаритов пред Канал 3.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив