26 Април 2024, 21:54 Днес (11) | Вчера (14)

Лекари източват гръцката здравна каса с фалшиви рецепти

02 Септември 2013 08:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 септември 2013, 09:10
Под лиценза на creativecommons

Случаите са най-различни, сред тях огромно количество (2000-3000) издадени рецепти за месец, издаване на рецепти в полза на определена фирма, изпълнение на рецепти в конкретни аптеки

Министърът на здравеопазването на Гърция - Адонис Георгиадис, предаде на Службата за борба с икономическите престъпления списък с лекари, които са предписвали най-много рецепти през юни 2013 г., съобщи електронното издание GRReporter. Георгиадис е поискал веднага да бъде извършена проверка и ако се окаже, че има извършено нарушение, лекарите ще бъдат предадени на съответните дисциплинарни органи.

Само преди няколко дни вестник "Етнос" публикува статия за нарушения за сметка на осигурените лица и на Здравната каса от лекари и фармацевтични фирми. Последва искане от Лекарския съюз имената на лекарите да  бъдат предадени на компетентните власти.

Случаите на издаване на фалшиви рецепти са най-различни, сред тях огромно количество (2000-3000) издадени рецепти за месец, издаване на рецепти в полза на определена фирма, изпълнение на рецепти в конкретни аптеки. Открити са здравноосигурени лица, получили десетки рецепти за стотици опаковки лекарства.

Основен инструмент за контрол на разходите за лекарства са генериците. Това са копия на лекарства, които са със същото качество, но по-евтини от оригиналните. Процентът на употреба на генерици в Гърция е нисък в сравнение с другите европейски страни. Движи се между 16% и 19%, докато в Холандия и Германия например е над 60%. Министерството на здравеопазването се стреми и в Гърция процентът да достигне тази стойност.

Могат ли обаче тези мерки да доведат до намаляване на разходите за лекарства? Животът на едно оригинално лекарство има 3 етапа. Първият е проучване, развитие на новото лекарство до изкарването му на пазара. Вторият- от изкарването му на пазара до изтичането на срока на правото за изключително разпространение. В Европа патентът е защитен до 20 години. В третия етап лекарството губи патента си. На този етап на пазара свободно могат да се разпространяват лекарства, които по състав са еднакви с оригинала и са със същото действие. Те са с много по-ниски цени, които могат да достигнат 10-20% от цената на оригинала. И самият оригинал поевтинява, когато изтече патентът му- в Гърция  намалението е с 50%.

Как може рецептите, които предписват не конкретно лекарство, а активно вещество, да помогнат на разходите за лекарства? Всяка опаковка има двоен „паспорт”. Първият е търговското наименование (aspirin), а вторият- активното вещество (ацетил-салицилова киселина). Ако лекарят напише в рецептата аспирин- задължава аптекаря да даде конкретно лекарство. Ако пише обаче ацетил-салицилова киселина- аптекарят може да даде който и да е генерик, съдържащ конкретното вещество (salospir, algon, calmol). По този начин автоматично се намалява стойността на рецептата. Много често обаче, когато изтече патентът на едно лекарство, лекарите започват да предписват други лекарства, с патент, който все още е в сила, които са по-скъпи и имат същите терапевтични качества. Това води до увеличаване на разходите за лекарства. Затова различните страни са предприели мерки за задължително изписване на генерици.

Нещо подобно се опитва да направи и Министерството на здравеопазването. Стимулира фармацевтите да дават по-евтините генерици, като ако осигуреното лице предпочита   оригинала- ще плаща по-голяма част от него.

Проучване на ЕС показва, че за 2 години след въвеждането на генериците на пазара, цените им са с 40% средно по-ниски от тези на оригиналите. Пазарният дял на фирмите-производителки на генерици е 45% след две години. Това води до икономии в сферата на здравеопазването в размер на до 20% за една година след изтичането на патента на оригиналите.  Проучване за цената на лекарства, чиито патенти са изтекли през 2000-2007 показва, че те са стрували на националните здравни системи 50 милиарда евро. Ако не са изтекли патентите им, те са щели са струват 64 милиарда евро.
На гръцкия пазар се предлагат генерици, производство на гръцки фирми, които по нищо не се отличават от оригиналите и се изнасят в много европейски страни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив