Това противоречи на повечето официални изследвания на ГМО, които заключавта, че ГМО културите са напълно безопасни за ядене
Лекари от болницата Карлос III потвърдиха наскоро първия истински случай на човешка смърт, причинена от поглъщане на генетично модифицирани храни. Хуан Педро Рамос е починал от анафилаксия след
консумиране на наскоро разработени домати, съдържащи рибни гени, които са предизвикали бурна и смъртоносна алергична реакция, предаде GreenTech.bg.
Това изненадващо изявление дойде след аутопсията на 31-годишният испанец, който почина в Мадрид в началото на януари. Здравето на Рамос рязко се влошило, след като той претърпял необяснима
алергична реакция и всички лекарства, използвани за спасяването му от анафилаксия, се оказали напълно неефективни. Екипът от експерти твърди, че никой от лекарите не е могъл да определи, че именно
генетично модифицирани домати, погълнати от жертвата по време на обяд, са причина за алергичната реакция, предизвикала смъртта му.
Рамос работел като чиновник в склад на 7 януари, когато започнал да се чувства зле веднага след обяд. Започнали да се явяват симптоми, включително остър сърбящ обрив, сериозен оток на гърлото и
рязко спадане на кръвното налягане. Мъжът, който знаел, че има алергия, бързо се инжектирал с противоалергично лекарство, но състоянието му продължило да се влошава.
Мъжът бил закаран в болницата от колегите си, но медицинският персонал не бил в състояние да установи причината за алергичната му реакция – нито едно от обичайните лечения не помагало. Рамос бил
обявен за починал малко повече от час след пристигането в болницата.
Медицинските експерти и съдебните експерти в болницата карлос III трябвало да проведат много тестове и анализи, преди да могат да определят точно какво е причинило смъртта на Рамос. Отначало те
установили, че става дума за алергична реакция към морска храна. Това било учудващо, тъй като на обяд той бил ял сандвич с бекон, маруля и домати. Лекарите били много озадачени, когато открили, че
доматите, огълнати от Рамос, съдържали алергени, типични за рибата. Нещо повече, те съдържали и "някои резистентни на антибиотици гени", които са попречили на белите кръвни клетки в тялото на Рамос
да спасят живота му.
"В началото си мислехме, че е имало някаква форма на заразяване на храната му чрез контакт с риба или морски дарове по време на подготовката", обясни д-р Рафаел Перес-Сантамарина. "Едва когато
тествахме доматите, установихме, че съдържат някои алергени, които обикновено се намират в морските дарове. Направихме много различни анализи и всички те потвърдиха, че доматът наистина е източник
на алергените, които убиха господин Рамос".
Много досегашни експерименти с ГМО са оказвали развитие на ужасни тумори и смърт при плъхове и други лабораторни животни. Но случаят с Рамос е известна човешка смърт, настъпила заради ГМО. Това
противоречи на повечето официални изследвания на ГМО, които заключавта, че ГМО културите са напълно безопасни за ядене.