07 Май 2024, 07:00 Днес (0) | Вчера (0)

Лекарите са под стрес заради бързите решения и недоволство на пациентите

18 Октомври 2012 16:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 октомври 2012, 16:49
Под лиценза на creativecommons

Целта е чрез проверки от представители на Главната инспекция по труда да се обърне специално внимание на психосоциалните рискове в работната среда

Отговорността бързо да взимат важни решения, разминаванията между очакванията на пациентите и възможностите на лекарите, недоволствата на болните - това са основните затормозяващи фактори за работещите в здравеопазването.

Това показа проверка - част от националната кампания "Психосоциални фактори в работната среда", в болницата "Софиямед" днес.

Кампанията, която е подготвяна 3 години, се провежда в цялата страна от 1 октомври до 30 ноември. Тя се организира от Комитета на старшите инспектори по труда (SLIC) едновременно във всички страни от Европейския съюз. След здравеопазването проверки ще се правят в транспорта.

Целта е чрез проверки от представители на Главната инспекция по труда да се обърне специално внимание на психосоциалните рискове в работната среда, които се свързват с проблеми като стрес, насилие и тормоз.

Инспекциите включват анкетиране на работодатели и работещи, обхождане на работните места, анализ на резултатите от анкетите. Раздават се въпросници, които се попълват анонимно. Отговаря се с "да" и "не". Сред задаваните въпроси са дали има насилие на работното място, има ли силна конкуренция между служителите, има ли междуличностни конфликти.

След като се оцени рискът, работодателят е длъжен, ако е невъзможно да го премахне, да го намали максимално.

Обобщаването на резултатите ще бъде по групи - лекари, медицински сестри, санитари. Ако се наложи, ще бъдат дадени предписания за предприемане на мерки за намаляване на риска от стрес, който води до по-лошо изпълнение на работните задължения и до заболявания.

Някои професии се смятат за особено рискови за насилие. Според европейско изследване  на условията на труд през 2005 г. най-много заплахи за физическо насилие са докладвани от учители и лекари, следвани от работещи в транспорта и комуникациите, хотелиерството и ресторантьорството, търговци.

Тормозът на работното място е докладван най-вече в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, следван от образование и здравеопазване и транспорт и комуникации.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив