25 Април 2024, 11:45 Днес (5) | Вчера (12)

Лекарският съюз внесе иск срещу държавата заради дискриминация при здравните осигуровки

08 Април 2014 12:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 април 2014, 15:09

Вместо в пълен размер, вноските за осем групи от обществото - тези, които са осигурени от държавата, са наполовина. За тази година ставката, определена по закон, е 8% от месечния доход, но за държавно осигурените тя е 4%

Българският лекарски съюз внесе днес иск срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация. Сигналът е за дискриминация срещу осем групи от обществото - тези, чиито здравноосигурителни вноски се плащат от бюджета. Ставките за тях са по-ниски, отколкото за останалите граждани, при това са регламентирани така в бюджета на здравната каса, отбелязват от съсловната организация.  

Вместо в пълен размер, вноските за тези групи са наполовина, т.е. върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. За тази година ставката, определена по закон, е 8% от месечния доход, но за държавно осигурените тя е 4%.

Така са осигурени децата до 18-годишна възраст, учениците, студентите (в редовно обучение до 26 години), и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка, също и чуждестранните студенти и докторанти. Освен учащите в тези групи влизат и хората, които получават месечни социални помощи, задържаните под стража и лишените от свобода, хората, чакащи за статут на бежанец или настанени в убежища, родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалид със загубена работоспособност над 90% и безработни съпруги на военнослужещи. 

"Считаме, че по този начин държавата дискриминира посочените лица по редица от изброените в чл.4, ал.1 от Закона за защита от дискриминацията категории на дискриминационното отношение към индивида, като предпоставя занижено здравно обслужване, компенсирано единствено и за сметка на  изпълнителите на здравна помощ. Тази политика на държавата предполага натрупването на сериозен дефицит в системата на здравното осигуряване и рефлектира върху качеството на здравната помощ", пише БЛС в иска си до Комисията. 

"Налице е пряка дискриминация по признак "трудово положение" и "социален статус". Този подход на законодателя е в пълно противоречие с чл.6 от Конституцията на Република България, който предвижда равнопоставеност на всички граждани", пише още там.

По изчисленията на лекарите, ако вноските за осемте групи, които държавата осигурява, са в пълен размер, това ще влива в здравната система по 350 млн. лв. допълнително годишно. Това би било достатъчно да реши проблема с хроничния дефицит там, убедени са експерти. Миналата седмица съсловната организация обяви, че лекарите ще излязат на национален протест на 15 май, ако до тогава не се видят решения на финансовите проблеми в здравната система. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив