24 Април 2024, 10:16 Днес (4) | Вчера (6)

Лекарският съюз настоява за проверка в кои болници има неизгодни договори с частни фирми

25 Февруари 2015 11:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 февруари 2015, 10:44
Под лиценза на creativecommons

Би трябвало да се извърши проверка в кои болници, чиито принципал е Министерството на здравеопазването, са сключените неизгодни договори с частни фирми

Това каза пред Дарик главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков по повод скандала във ВМА. Според д-р Ленков една от причините да бъдат ощетявани и пациентите и хазната е порочното прилагане на публично-частното партньорство в държавните и общински болници.

Д-р Ленков напомни за призива на Българския лекарския съюз към партиите да спрат с политическите назначения в системата на здравеопазването - една от причините според него за редица проблеми в управлението на държавните и общински болници.

"Изненада ме това, че одитният доклад на МО за ВМА е от миналата година, а той се вади чак сега. Защо чак сега се вади този доклад, защо не са взети мерки още миналата година?", попита главният секретар на БЛС.

При публично-частното партньорство се получава така - за разходите национализация, за приходите - приватизация, т.е. разходите са за сметка на всички ни, отбеляза още д-р Димитър Ленков.

Според него въпросът е в това доколко е редно такава дейност на базата на договори с частни фирми да съществува на територията на съответното лечебно заведение, като е нужен много строг финансов контрол от страна на принципала. "Когато има строг контрол, подобно нещо не може да се случи, както и когато няма политически назначения на тези постове и никой не се чувства длъжен, заради това, че е станал управител на болница - това е една порочна система", коментира още той.

Димитър Ленков отбеляза, че трябва да се помисли за приватизация на болниците, като се върнем във времето преди повече от 10 години, когато реформата реално е спряла дотам. "Защото има ли частна болница с толкова много дългове както ВМА, частна болница не би допуснала никога конкурентна структура на територията си", аргументира се той.

Всичко опира до качествата на мениджъра, на управителя, на началника на лечебното заведение, защото има прекрасни мениджъри в България, чиито болници нямат дългове, посочи още главният секретар на лекарския съюз.

Той смята, че наказани едва ли ще има заради сключения договор с частна фирма в кожната клиника на ВМА, защото "вероятно всичко е изпипано от юридическа гледна точка".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив