01 Май 2024, 23:49 Днес (0) | Вчера (13)

Лекарският съюз не бил настоявал укриването на болести да се криминализира

19 Октомври 2015 13:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 октомври 2015, 11:52
Под лиценза на creativecommons

Българският лекарски съюз (БЛС) не е настоявал да се криминализира деянието, ако пациент укрие инфекциозно или заразно заболяване

Това обяви пред БНР председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Той обаче посочи, че трябва да се помисли за някаква форма на споделяне от страна на пациентите.

Грозев подчерта, че не може да се говори за криминализиране, тъй като пациентът не е виновен за това нещо. Шефът на БЛС обясни, че при дадени обстоятелства, когато човек знае, че притежава вирус и той е вреден както за него, така и за околните, разумното е да споделя с лекуващия си лекар, защото по този начин ще предпази него и огромната част от пациенти, които може по независещ от тях начин да бъдат заразени.

Припомняме, на брифинг миналата седмица стана ясно, че БЛС ще поиска криминализиране на укриването на заболявания. Ден по-късно неправителствени организации се възпротивиха на това предложение и посъветваха пациентите да не издават тайната на заболяването си.

Д-р Венцислав Грозев е категоричен, че взаимоотношенията между лекарите и пациентите никога не са били нарушавани. Той е убеден, че няма български лекар, който да мисли лошото на пациентите. "Българските лекари и пациентите сме в една ситуация, в една лодка, имаме еднакви интереси и се стремим да направим това, което е най-добро за тях", обясни д-р Грозев.

В голямата част от регионалните лекарски колегии вече били приключили обсъжданията на основния и допълнителен пакет, които трябва в края на месеца да бъдат поставени на обществено обсъждане. Очаква се до края на седмицата БЛС да е готов със своето становище по темата.

Шефът на съсловната организация коментира, че в по-голямата част от случаите пакетите се приемат. По думите му, имало известни нюанси, особено в частта, когато се касае за изнасяне от болничната в извънболничната помощ. Там ще имаме определено проблеми, които ще трябва да бъдат решени, прогнозира той.

Д-р Венцислав Грозев смята, че има възможност надлимитната дейност, свързана със спешните случаи, да бъда изплатена на болниците до края на годината.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив