19 Април 2024, 05:03 Днес (0) | Вчера (11)

Лекарският съюз обяви национален протест на 6-ти април

31 Март 2016 09:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 март 2016, 09:56
Getty Images

БЛС препоръча да спре плановият прием в болниците

Продължава протестът на личните лекари. Днес се включват и джипитата от няколко града, както и от София. Доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, заяви, че протестите продължават по план.

За първи път днес ще протестират и общопрактикуващите лекари от Габровска област. В Габрово и в двете бази на Диагностично-консултативния център ще работят по два дежурни кабинета - един за деца и другза възрастни. Осигурени са дежурни портали и в останалите общини - Севлиево, Дряново и Трявна. Това съобщи д-р Пламен Панов - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за областта, предаде БНР. Медиците ще разлепят съобщение на кабинетите си, за да информират пациентите къде могат да се прегледат в днешния ден.

От днес се включват и личните лекари от Монтана. Дежурни кабинети, освен в областния град, ще има и в Берковица, Лом и Вършец. Според председателя на областното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Людмил Джурджов, протестът се подкрепя и от медиците в малките населени места, но те няма да стачкуват ефективно поради липса на заместници.

Несъгласието си с начина, по който се управлява здравеопазването, ще демонстрират днес и джипитата от област Кърджали. Техният протест ще продължи два часа – до 10 часа. С действията си те дават знак към министерството да даде по-голяма сигурност и свобода в първичната извънболнична помощ.

Семейните лекари във Враца излизат на тричасов ефективен протест  преди обед, пред сградата на ДКЦ-1 в града. До 12 часа днес за прегледи на деца ще има дежурен педиатричен кабинет в Първа поликлиника във Враца, а възрастните се пренасочват към Спешно-приемно отделение на МБАЛ "Христо Ботев" в града. Пациентите имат противоречиво мнение за лекарския протест.

Сред включващите се в протеста от днес са лекарите от всички структури и лечебни заведения в Благоевградска област. В 13:30 часа те ще проведат митинг пред поликлиниката в Благоевград. Болниците няма да правят планови операции, но във всяко отделение ще има дежурен лекар. Във всички общински центрове са осигурени кабинети, които да поемат спешни случаи. Медиците от Пиринско са категорични, че няма да приемат правилата за здравната система да бъдат наложени със силата на властовия ресурс. Внушението, че се осигуряват повече средства за здравни услуги не кореспондира с рестрикциите, които се налагат от Министерството и Здравната каса.

Към протестите се присъединяват също медици от Варна и Пловдив. Несъгласните с нормативната уредба медици от Пловдив ще се съберат пред сградата на Регионалната здравна инспекции. Административният хаос в системата ще доведе до още по-голям отлив от желаещите да специализират обща медицина, смята председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев, който уточнява, че в момента личните лекари в града са 450: "Кабинетите за първична помощ от година на година намаляват,150 лекари са в пенсионна възраст в Пловдивска област, след пет години те няма да работят. Няма да има нови 150 лекари, със сигурност".

Трети ден кабинетите на общопрактикуващите лекари в Ловеч, Луковит и Ябланица остават затворени заради обявените там безсрочни ефективни протестни действия. В Троян и Тетевен джипитата се върнаха на работа, но участват в недоволството, като спират, за един час, приема на пациенти. 

И кабинетите на личните лекари в Русе ще бъдат затворени днес. По решение на Районната колегия на Българския лекарски съюз, ще работят само шест дежурни кабинета в града.

Четвърти ден семейни лекари в Ямбол изразяват недоволството си от състоянието на здравната система. Днес те няма да преглеждат от 11 до 13 часа, за неотложните случаи са осигурени дежурни кабинети. От регионалната структура на Сдружението на общопрактикуващите лекари са категорични, че протестът ще продължи, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Протестите в Плевен продължават с прекъсване на работа за два часа, подкрепени са от частните болници. Започна подписка за подкрепа от пациентите под мотото "Искаме реформа, не имитация".

Снощи УС на Българския лекарски съюз /БЛС/ прие декларация и решение за национален протестен митинг на 6 април. Той ще се проведе от 15:00 часа на площад "Независимост" пред Министерския съвет /МС/.

Съюзът настоява министър Москов да се извини на българските лекари за обидното отношение. Поради неясни правила за отчитане и заплащане на медицинската дейност в болничната помощ, Управителният съвет /УС/ на Лекарския съюз препоръчва да спре плановият прием в болниците, се посочва още в съобщението.

В приетата декларация се посочват конкретните искания на лекарите. Ето текстът на декларацията:

УС на БЛС положи всички усилия да подкрепи реформите – не анонимно, а открито, в диалог с всички отговорни институции. Месеци наред давахме своите експертни анализи, писахме препоръки, правихме предложения. Почти нищо от това не бе взето предвид. Приеха се и се приемат правила, открито насочени срещу българските медици и в ущърб на нашите пациенти, което доведе до хаос в системата. В поредица от решения и декларации ясно заявихме своето несъгласие. За съжаление, от МЗ отговориха с изфабрикувани обвинения, манипулации и откровени лъжи.
Търпението ни се изчерпа. Отговорността, която носим не само за лекарите, но преди всичко за пациентите, ни задължава да предприемем крайни мерки в защита на нашите права и демократичните основи на държавата ни. Категорично заявяваме, че нямаме политически амбиции. Нашите конкретни искания са:
Продължаване действието на НРД 2015 и сключване на анекс, подписан от БЛС и НЗОК, към него.
Настояваме за възстановяване на ефективно договорно начало.
Настояваме бюджетът за здравеопазване да отразява реалните потребности за гарантиране на високо качество и пълен обем медицински дейности в лечението на пациентите.
Настояваме за администрация, която не създава хаос, а ред и действа предвидимо и прозрачно.
Настояваме за свободен избор на пациентите къде да се лекуват.
Настояваме за честна конкуренция по точни правила.
Настояваме за истинска европейска реформа и модерно здравеопазване.
Настояваме министър Москов да се извини на нас - българските лекари, за обидното отношение.

В защита на тези искания и във връзка със започналите протестни действия, УС на БЛС реши:

1. Обявява Национален протест на лекарите в Република България!
2. Призовава всички лекари да подкрепят протестните действия и да се включат в тях.
3. Призовава всички лекари да поставят лентичка с надпис "Протест” на белите престилки, като по този начин изразят своята съпричастност към справедливите ни искания.
4. Възлага на Районните колегии да организират протестни действия по места.
5. Призоваваме лекарите, работещи в болниците, да преустановят плановия прием поради неясни правила за отчитане и заплащане на извършената дейност.
6. Призоваваме всички лекари от страната на национален протестен митинг под мотото: "Истинска реформа за истинска медицина” на 6 април от 15 часа на площада пред Министерски съвет.
7. Обръщаме се към нашите колеги – медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, санитари и друг персонал – с призив за единодействие в защита на достойнството ни и справедливите ни искания.
8. Обръщаме се към управляващите да не допускат репресивни действия към участниците в протестите.
9. Призоваваме нашите пациенти да ни подкрепят, като се включат в подписка в защита на нашите искания и вземат участие в Националния протест.
10. Декларираме, че протестите на българските лекари са в защита на правата, интересите, здравето и живота на всеки български гражданин.

От БЛС са категорични, че действията на протестиращите медици не нарушават Кодекса по професионална етика и Правилата за добра медицинска практика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив