06 Май 2024, 19:30 Днес (0) | Вчера (1)

Лекарствата няма да поскъпват

26 Ноември 2013 09:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 ноември 2013, 10:14
Под лиценза на creativecommons

Лекарствата у нас няма да поскъпват, каквито страхове се породиха в обществото след предупреждение от страна на аптекарите, заяви Маргарита Грозданова от НЗОК в "Добро утро, България" по TV7

"Днес ще финализираме договора с аптеките и ще стане ясно, че няма да има поскъпване", каза Грозданова.

Може ли и у нас да паднат цените на лекарствата по примера на съседна Гърция, където понижението само за година е 50%.

"Според мен нищо не ни пречи. Всичко е въпрос на разумни решения. Не се слушаме какво си казваме. Нека не подценяваме хората, които взимат решения. Те не са глупави. Може би са по-умни от тези в Гърция, щом работят така добре за личния си интерес", каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. 

"Още през 2007 г. нашата съсловна организация реагира, че ако не се установи ред на вноса и износа на лекарства ще се стигне до дефицит. Ето, случи се. Защо трябваше да се стигне до това положение, за да започнем да гледаме трезво на нещата", каза Аделина Любенова, зам.-председател на български фармацевтичен съюз.

"В момента е ад по отношение на скъпите лекарства. Стремим се да спазим условията. Хората получават протоколи, а в аптеките нямат лекарствата. Оказва се, че лекарството го има на склад, но се пази за реекспорт", призна Маргарита Грозданова от НЗОК, която изрази надежда, че с промяната на закона този износ ще бъде преустановен.

"Един път завинаги трябва да стане, че държавата е длъжна да се погрижи. Защо българската държава е решила, че гражданина трябва да плаща 56% от стойността на лекарствата, а гърка - 13%. Цените у нас са ниски, затова го има и реекспорта", добави Любенова.

"Проблемът е в ниските доходи. Гръцката здравна каса има ресурс от 2 млрд. евро за реимбурсиране, докато нашата разполага с 300 млн.", включи се и Кацаров.

Според него терминът "незаконен реекспорт" е некоректен. Дистрибуторите са водени от пазарни сили. Логично е дистрибуторите да търсят по-голямата печалба, колкото и неморално да ни се струва. Преди да се превърне в пример за подражание Гърция също е минала по нашия път, преди да стигне до верните решения. Голямата трагедия е в износа на лекарства, плащани от касата. Говори се за оборот от порядъка на между 85 и 300 млн. На практика се получава едно нарушаване на принципа на солидарността - всички внасят, а нуждаещите се ползват.

В Дания над 20% от скъпите лекарства, изнесени по такъв начин, достигат до аптеките. У нас няма такъв внос.

От НЗОК се надяват с промените в наредбите да се регулира пазара.

"Къде е хуманната страна? Държавата с 300 зора осигурява тези лекарства за онкоболните и накрая те отиват в Европа, а някой трупа печалби. Стремежът да постигнем най-ниските цени ни доведе до тук", каза Любенова.

Според Кацаров НЗОК трябва да проследява пътя на лекарството до пациента. Резултат от неправилната политика е и изчезването на редица препарати от пазара. До българския пациент на практика не достига иновативната терапия, тъй като производителите им нямат интерес да влязат на пазара ни.

Това принуждава пациентите да си купуват лекарства от чужбина.

В позитивния лекарствен списък има 1956 лекарства и се правят чести актуализации, но реекспортът спира иновативното лечение. Д-р Кацаров призова представителката на НЗОК да се сложи край на търговете за лекарства в болниците, където се получават драстични разлики от по 600 лв. Един централизиран търг би уеднаквил цените навсякъде.

За финал гостите в студиото се обединиха в мнението си, че аптекарският бос Веселин Марешки налага лоша фармацевтична практика. Той събирал рецепти от пациенти в рекламни пунктове, магазини за хранителни стоки, бутици и т.н. и на практика излизало, че обработва рецепта за 5 сек., което е абсурдно, тъй като за това време не може да се направи никаква консултация за лекарствени взаимодействия.

"Лекарството може и да убива. В българската аптека липсва консултацията. Конкуренцията не трябва да е на база цена", категорична е и Любенова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив