28 Април 2024, 03:15 Днес (0) | Вчера (0)

Лидерите на ЕС дадоха на Гърция 5 дни да излезе с предложение или да фалира

08 Юли 2015 09:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 юли 2015, 09:14
Под лиценза на creativecommons

Крайният срок Гърция да предложи своето решение за излизане от кризата изтича в петък, 10 юни, в 08.30 сутринта

Членовете на еврозоната дадоха на Гърция до края на седмицата, за да излезе с предложение за мащабни реформи в замяна на заеми, които ще предотвратят излизането на страната от еврозонaта.

"Суровата действителност е, че имаме само пет дни ... Досега съм избягвал да говоря за срокове, но тази вечер трябва да кажа високо и ясно, че крайният срок изтича тази седмица", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск на конференция във вторник вечер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че плановете за Grexit са готови "при необходимост". Франция и Германия настояха гръцкият премиер Ципрас да представи убедителни предложения за реформи.

Крайният срок Гърция да предложи своето решение за излизане от кризата изтича в петък, 10 юни, в 08.30 сутринта.

Междувременно банкери заявиха пред "Ройтерс", че гръцките банки може да започнат да изчерпват наличните си пари в брой в следващите 2 дни, ако кредиторите и правителството не постигнат нова сделка. Още днес някои банкомати може да останат без зареждане.

Финансовите анализатори също изказват предположения, че Гърция ще трябва да излезе от еврозоната, ако не се съгласи на реформи.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не е "особен оптимист" за намиране на решение от гръцка страна.

Европейската комисия е готова за всякакво развитие на въпроса, свързан с Гърция, включително за напускането на страната на ЕС и еврозоната, както и за оказването на хуманитарна помощ на Атина, заяви на пресконференция  Юнкер, който участва в извънредната среща на държавните и правителствените ръководители от еврозоната в Брюксел.

Той добави, че крайният срок за получаването на предложенията на Атина за нова спасителна програма изтича тази седмица. В неделя предстои извънреден Европейски съвет, в който ще участват ръководителите на всички държави в ЕС.

Решихме да свикаме Европейски съвет, защото събитията засягат също България и Румъния, които не са част от еврозоната, а и други страни от ЕС, поясни Юнкер.

Въпросът за преструктурирането на гръцкия дълг може да бъде разгледан през октомври, ако преди това бъде изработена нова програма за подпомагане на Гърция в рамките на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), каза той. 

Този въпрос може да бъде разгледан, ако към онзи момент страната изпълнява всичките си основни задължения към кредиторите

Ако гръцкото правителство не стори това, което се очаква от него, не мога да предотвратя най-лошото, заяви Юнкер. Кои си мислят, че са те и кой мислят, че съм аз, попита той по адрес на гръцкото правителство, което нарече ЕК "терористи". Юнкер удряше с юмрук по трибуната, докато произнасяше тези думи.

Не можем да изключим черен сценарий, това е най-критичният момент в историята на ЕС и на еврозоната, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск, видимо развълнуван и притеснен. Всички в еврозоната искат да постигнем съгласие, да няма победители и победени. Ако не се споразумеем в срок, преговорите ще бъдат прекратени, възможен е включително най-лошият изход, в това число и банкрут, и срив на банковата система на Гърция, поясни той. По неговите думи това е най-болезненият вариант пред гърците, с разностранни отражения, включително геополитически, за цяла Европа.

На заседанието снощи е било решено до петък сутрин Атина да представи своите предложения за преговори по нова спасителна програма. След това бързо ще бъде оценено от ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд дали предложенията са изпълними и приемливи. Оставаме в готовност да направим необходимото за осигуряването на стабилността на цялата еврозона, допълни Туск.

Запитан защо трябва да се съберат 28-те държавни и правителствени ръководители, а не само тези от еврозоната, Туск отвърна, че "без съмнение това е най-критичният момент в историята на Европа и еврозоната и не се съмнявам, че е правилно всички лидери да бъдат на масата."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив